تعریف مالیات و روش های پرداخت مالیات در ایران

تعریف مالیات و روش های پرداخت مالیات در ایران
تعریف مالیات و روش های پرداخت مالیات در ایران
فهرست مطالب

محاسبه و پرداخت مالیات برای شرکت ها از اهمیت بالایی برخوردار است، به همین دلیل شرکت ها سعی می کنند تا تمامی معاملات و درآمدهای خود را ثبت و مدیریت کنند. در این راستا نرم افزار حسابداری در حوزه های شغلی متفاوت می تواند به شرکت ها کمک بسزایی نماید.

 

مالیات چیست؟

 

مالیات اصطلاحی است برای زمانی که یک مقام مالیاتی، معمولاً یک دولت، یک تعهد مالی را برای شهروندان یا ساکنان خود وضع می کند. اگرچه مالیات می تواند یک اسم یا فعل باشد، اما معمولاً به عنوان یک عمل شناخته می شود. پرداخت مالیات زمانی اتفاق می‌افتد که یک دولت یا مقام دیگری بخواهد هزینه‌ای توسط شهروندان و شرکت‌ها به آن مقام پرداخت شود.

پرداخت مالیات اصولا غیرارادی است و برخلاف سایر پرداخت‌ها، به خدمات خاصی مرتبط نیست. به عنوان مثال مالیات بر فروش سهام یا خانه از جمله مالیات بر دارایی های فیزیکی محسوب می شود. از انواع مالیات ها می توان به مالیات بر درآمد، مالیات به سود شرکت، سود سرمایه، دارایی ها، ارث و فروش اشاره داشت.

مالیات از سایر اشکال پرداخت، مانند مبادلات بازار، متمایز است. در اکثر سیستم‌های مدرن، مالیات بر دارایی‌های فیزیکی، همچون دارایی و رویدادهای خاص، مانند معامله فروش، اعمال می‌شود. تدوین سیاست های مالیاتی و پرداخت مالیات توسط شهروندان یکی از بحث برانگیزترین موضوعات در سیاست مدرن است.

 

انواع مختلف مالیات

 

همانطور که در بالا ذکر شد، مالیات بر انواع مختلف عوارض اعمال می شود.

پرداخت مالیات بر درآمد: دولت ها مالیات بر درآمد را بر درآمدهای ایجاد شده توسط همه نهادهای تحت صلاحیت خود، از جمله افراد و مشاغل، اعمال می کنند.

مالیات بر شرکت: این نوع مالیات بر سود یک شرکت وضع می شود. در این حالت شرکت ها موظف به پرداخت مالیات از سود حاصله شرکت خواهند بود.

عایدی سرمایه: مالیات بر عایدی سرمایه بر هر گونه عایدی سرمایه یا سودی که توسط افراد یا مشاغل حاصل از فروش دارایی های خاص از جمله سهام، اوراق قرضه یا املاک و مستغلات به دست می آید، وضع می شود.

مالیات بر دارایی: مالیات بر دارایی توسط یک دولت محلی محاسبه می شود و مالک موظف به پرداخت مالیات ملک می باشد. این مالیات بر اساس ارزش ملک و زمین محاسبه می شود.

مالیات بر ارث: نوعی از مالیات است و از افرادی که دارایی متوفی را به ارث می برند، اخذ می شود.

مالیات بر فروش: مالیاتی که توسط دولت بر فروش کالاها و خدمات وضع می شود. این می تواند به شکل مالیات بر ارزش افزوده (VAT)، مالیات کالا و خدمات (GST)، مالیات بر فروش، یا مالیات غیر مستقیم باشد.

 

پرداخت مالیات

چرا باید مالیات بپردازیم؟

 

پرداخت مالیات کمک به دولت‌ها برای تأمین مالی فعالیت‌های مختلف مانند کارهای عمومی، زیرساخت‌ها و جنگ‌ها است. دولت به ‌عنوان حاکمان قدرت در یک کشور وظیفه تامین امنیت، تولید کالاهای عمومی مثل ایجاد راه‌ها، ایجاد ثبات و نظم در بازارها و … را برعهده دارد. دولت برای انجام این امور نیازمند وجود منابع مالی یا درآمدهای قابل اتکا است. بخشی از این درآمدها از منابعی که در اختیار خود دولت است فراهم می‌شود؛ اما این منابع نمی‌تواند جوابگوی حجم بالای هزینه‌ های دولت باشد. یکی از منابع مهم درآمدی دولت‌ها پرداخت مالیات توسط مردم است.

 

مالیات در ایران

 

ایران دومین اقتصاد بزرگ خاورمیانه است و لغو اخیر تحریم‌های مالی و اقتصادی علیه ایران فرصت‌های جدیدی را برای کسب‌وکارهایی که هدفشان توسعه در ایران است، باز کرد. اگرچه ایران به عنوان یک حوزه قضایی کم مالیات در نظر گرفته نمی شود، اما نرخ های مالیاتی که برای اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی اعمال می شود نسبتاً متوسط است. در این مقاله مروری کوتاه بر جنبه های اصلی نظام مالیاتی افراد و شرکت ها در ایران ارائه خواهیم داشت.

 

مالیات شرکت ها

 

چه شرکت هایی درایران مشمول پرداخت مالیات می باشند:

  • شرکت های مقیم ایران از درآمدهای خود در سراسر جهان مشمول مالیات می شوند.
  • شرکت های غیر مقیم از درآمد حاصل از ایران در ایران مشمول مالیات می شوند.
  • اگر شرکت خارجی در ایران شعبه ثبت کند، این شعبه در ایران فقط از سود حاصل از کار انجام شده در داخل کشور مشمول مالیات خواهد بود.

پرداخت مالیات

نرخ پرداخت مالیات در ایران

 

نرخ استاندارد مالیات بر درآمد شرکت ها در ایران 25 درصد است. شرکت هایی که در بورس اوراق بهادار و بورس کالا عرضه می شوند، مشمول کاهش نرخ مالیات بر درآمد شرکتی 22.5 درصد می شوند. انتقال نهایی اموال غیرمنقول 5 درصد و انتقال سرقفلی 2 درصد از ارزش سرقفلی منتقل شده، مشمول مالیات است.

 

معافیت های مالیاتی

 

قوانین ایران فهرستی از فعالیت‌های معاف از مالیات، مانند فعالیت شرکت‌های تعاونی و انجام تجارت در مناطق کمتر توسعه‌ یافته را ارائه می‌کند. مشوق های مالیاتی خاصی را می توان برای مشاغلی اعمال کرد که در مناطق آزاد تجاری فعالیت می کنند، یا فعالیت های تجاری در زمینه های تولید، صنعت و معدن انجام می دهند.

 

مالیات فردی

 

در ایران، افراد مقیم و غیر مقیم از درآمد حاصل از روابط شغلی در داخل خاک ایران و از سایر درآمدهای دریافتی از منابع در ایران مشمول مالیات هستند.قوانین مالیاتی ایران معافیت درآمدهای افراد را زیر پیش بینی می کند:

روابط استخدامی در مناطق آزاد تجاری؛ فعالیت های تجاری انجام شده در مناطق کمتر توسعه یافته و سود حاصل از تعاونی های فعال مانند انجمن های تعاونی روستایی، قبیله ای، کشاورزی و ماهیگیری
کلیه حقوق، دستمزدها و کمک هزینه های پرداختی به افراد یعنی افراد مقیم و غیر مقیم شاغل با مجوز کار در ایران مشمول مالیات بر درآمد شخصی می باشد.

 

کدام کشورها بالاترین مالیات بر درآمد را دارد؟

 

از سال 2022، 10 کشور برتر با بالاترین مالیات بر درآمد حاشیه ای هستند

  • ساحل عاج – 60٪
  • فنلاند – 56.95٪
  • ژاپن – 55.97٪
  • دانمارک – 55.90٪
  • اتریش – 55.00٪
  • سوئد – 52.90٪
  • آروبا – 52.00٪
  • بلژیک – 50.00٪ (تساوی)
  • اسرائیل – 50.00٪ (تساوی)
  • اسلوونی – 50.00٪ (تساوی)

پرداخت مالیات

کدام کشورها مالیات بر درآمد آنها صفر است؟

 

تنها تعداد انگشت شماری از کشورها 0% مالیات بر درآمد دارند. اینها شامل عربستان سعودی، امارات متحده عربی، عمان، کویت، قطر، بحرین، باهاما، برمودا و جزایر کیمن است. بسیاری از این کشورها کشورهای عربی تولیدکننده نفت هستند که به جای مالیات به بودجه خود با صادرات یارانه می دهند.

 

کلام پایانی

 

برای محاسبه سود حاصل از درآمد شرکت ها در طول سال نیاز است تا تمام معاملات و سود حاصله آن ها ثبت شود و شرکت هایی که از نرم افزار حسابداری استفاده می کنند، براحتی می توانند از طریق گزارشگیری های سالانه به این مهم دست پیدا کنند.

نرم افزارهای حسابداری با اضافه کردن گزینه پرداخت مالیات برروی فاکتور بصورت پیش فرض، دریافت مبلغ ارزش افزوده کالا و خدمات را برای شرکتها، فروشگاه ها و هر صنفی آسان نموده است. پس استفاده از نرم افطار حسابداری برای شغلی لازم و ضروری می باشد.

شرکت معین با ارائه دموی رایگان نرم افزار حسابداری این امکان را برای هر شغلی فراهم نموده تا به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهند و در صورت رضایت اقدام به خرید نرم افزار حسابداری کنند و از مزایای بی شمار آن بهره مند شوند.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

منبع: مقاله What Is Taxation 

منبع: مقاله  Taxation in Iran

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.