تقلب یا کلاهبرداری در حسابداری یک مشکل بزرگ در سطح کشور است. درک نحوه عملکرد تقلب در حسابداری به شما کمک میکند تا با مفهموم اصلی این عمل آشنا شوید. جدا از اینکه مدرک حسابداری خود را گرفته اید و یا در حال حاضر مشغول به کار حسابداری حرفه ای هستید، ضروری است که در مورد تقلب در حسابداری آگاهی داشته باشد.
تقلب در حسابداری چیست؟
تقلب حسابداری، دستکاری عمدی صورت حساب های مالی برای ایجاد ظاهری نادرست از سلامت مالی شرکت است. علاوه بر این، تقلب در حسابداری شامل تقلب یک کارمند، حسابدار یا خود سازمان است که سرمایه گذاران و سهامداران را گمراه می کند. اقدامات عمدی در اراِئه نادرست یا تغییر اسناد حسابداری، سوابق مربوط به هزینه ها، فروش و درآمد و سایر موارد به منظور کسب درآمد، تقلب در حسابداری تلقی می شود. از نظر قانونی نیز حسابداران و کارمندانی که توسط کارفرمایان خود مجبور به انجام کلاهبرداری در حسابداری می شوند نیز متخلف شناخته میشوند.
تاثیر تقلب در حسابداری روی تجارت
کلاهبرداری حسابداری شاید پرهزینه ترین نوع کلاهبرداری باشد و ممکن است تأثیرات منفی زیادی در دنیای تجارت داشته باشد. هنگامی که سوابق مالی جعلی وجود داشته باشد، تعیین ثبات یک شرکت عملاً غیرممکن است. بر اساس گزارش انجمن بازرسان فساد گواهیشده (ACFE)، تقلب در حسابداری باعث از دست رفتن متوسط 2 میلیون دلار در هر طرح شرکتی می شود.
دستکاری صورت های مالی باعث به دردسر انداختن سهامداران شرکت و مشاغل مشارکتی که با آنان قرارداد دارند می شود. همچنین ممکن است بانک هایی که سرمایه گذاری مهمی روی شرکت داشته اند، اعتبار خود را از دست بدهند و ضرر مالی زیادی متحمل شوند. اگر این رسوایی منجر به اخراج بخشی از قسمت ها و یا سقوط کامل شرکت شود، می تواند تاثیر منفی جبران ناپذیری بر نیروی کار داشته باشد.
روش های تقلب در حسابداری
تقلب یا کلاهبرداری در حسابداری، انواع مختلفی دارد و صورت های گوناگون نمایان می شود. نمونه هایی از روش های اصلی انجام این عمل را در این مقاله بررسی میکنیم:
-
اختلاس
اختلاس زمانی رخ می دهد که شخصی دارایی هایی را که به او سپرده شده است، بدزدد و سوابق مالی را برای پنهان کردن سرقت جعل کند. اختلاس یک جرم کیفری است. با این حال، بسیاری از سازمان ها به سادگی کارمندانی را که معلوم شده مرتکب اختلاس شده اند، اخراج می کنند تا اینکه آنها را تحت تعقیب قرار دهند. دلیل انجام این کار مخفی نگه داشتن عمل اتفاق افتاده و پنهان کردن آن به دلیل حفظ جلوه شرکت است.
ماهیت اختلاس می تواند کوچک و یا بزرگ باشد. اختلاس می تواندجزیی باشد بطوریکه یک کارمند فروشگاه چند صد هزار تومان از صندوق پول را به جیب می زند. یا در مقیاس بزرگتر، اختلاس زمانی رخ می دهد که مدیران شرکت های بزرگ ارقام سرسام آوری را به حساب های شخصی خود منتقل می کنند. بسته به وسعت جرم، اختلاس ممکن است با جریمه های سنگین و مدت زندان مجازات شود.
-
زیاد نشان دادن دارایی
در صورتی که درآمد شرکت بیش از حد واقعی خود نشان داده شود، تقلب در حسابداری رخ داده است. برای مثال فرض کنید شرکتی که در آمد ناکافی دارد و در عمل با ضرر کار میکند، برای سرپوش گذاشتن روی وضعیت خود، ممکن است ادعا کند که درآمد بیشتری نسبت به صورت حساب های مالی واقعی خود دارد. در این صورت اگر شرکت درآمدهای خود را بیش از حد نشان دهد، قیمت سهام شرکت را به شکل پوشالی بالا می برد و تصویری نادرست از سلامت مالی شرکت ایجاد می کند.
-
ثبت نکردن هزینه ها
نوع دیگری از تقلب در حسابداری زمانی شکل می گیرد که یک شرکت هزینه های خود را ثبت نکند. در این صورت درآمد خالص شرکت، عددی نادرست است و هزینه های شرکت در صورت سود و یا زیان کمتر، نشان داده می شود. این نوع تقلب در حسابداری، تصور غلطی از میزان درآمد خالص یک شرکت ایجاد می کند در صورتی که ممکن است در واقعیت، شرکت در حال ضرر بوده باش.
-
تحریف رقم های بدهکاران و بستانکاران
شکل دیگری از کلاهبرداری حسابداری زمانی رخ می دهد که یک شرکت بستانکاری های خود را بیش از حد نشان دهد و یا ممکن است بدهی های خود را کمتر از رقم واقعی نشان دهد. این نوع تقلب نقدینگی کوتاه مدت شرکت را به اشتباه نشان می دهد.
فرض کنید میزان دارایی و بستانکاری های جاری یک شرکت یک میلیارد تومان و بدهی های جاری نیز سه میلیارد تومان است. اگر شرکت دارایی های جاری خود را بیش از حد نشان دهد و بدهی های خود را کمتر ، نقدینگی خود را غلط به نمایش می گذارد. در این صورت سرمایه گذاران بالقوه معتقدند که شرکت دارایی ها و نقدینگی کافی برای پوشش کلیه بدهی های خود دارد و این شرکت را گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری می دانند.
نمونه های رایج دیگری نیز از کلاهبرداری وجود دارد. مانند سرقت داخلی. این نوع کلاهبرداری شامل سرقت دارایی های متعلق به یک واحد تجاری و یا شرکت، توسط کارکنان می شود. این مورد میتواند شامل خرید و یا فروش محصولات شرکت بدون مجوز یا حتی پرداخت هزینه کالا باشد. نتیجه سرقت داخلی کاهش موجودی است.
جلوگیری از تقلب در حسابداری
با وجود افزایش رواج تقلب در حسابداری، بسیاری از سازمان ها برای مهار خطرات ناشی آن تلاش زیادی می کنند. پیشگیری از این اتفاق، بهترین راه برای جلوگیری از دردسرهای منفی و زیان های پرهزینه کلاهبرداری حسابداری است. اجرای روش های کنترل حسابرسی داخلی برای تشخیص سریع کلاهبرداری و حفظ دقیق سوابق مالی مهم است. استخدام تیمی از حسابرسان داخلی نیز می تواند به ایجاد یک محیط کار ضد تقلب کمک کند.
امروزه در اداره های مهمی مانند اداره امور وزارت کار، تامین اجتماعی، اداره مالیات و شرکت های بزرگ داخلی، به منظور پایین آوردن سطح شکایات و همچنین کاهش دادن اختلافات مالی هر شرکت در انتهای سال مالی، افرادی را به عنوان حسابرس داخلی استخدام می کنند که بتوانند کیفیت کار هر شرکت را ارتقا ببخشد.
سایر روشهای مورد استفاده که برای جلوگیری از تقلب در حسابداری استفاده می شود شامل استفاده از سیستم های گزارش تخلف ناشناس، هماهنگ سازی ماهانه حساب های بانکی و استفاده از سیستم های نرم افزاری برای استعلام دارایی و مانده ها می باشد.
برای آشنایی در مورد انتخاب بهترین سیستم های نرم افزاری در حسابداری، حتما این مقاله را مطالعه کنید.
به طور کلی همه مشاغل کوچک، شرکت های معمولی، ادارات و سازمان های بزرگ در معرض خطر کلاهبرداری حسابداری قرار دارند. معقولانه ترین کار انجام پیشگیری های لازم برای جلوگیری از رخ دادن این اتفاق است به این دلیل که تقلب در حسابداری، ضررات جبران ناپذیری به شرکت و یا حسابدارانی که آگاهی کافی در این زمینه ندارند را وارد می کند.
برای بهبود امور حسابداری کسب و کار خود و خرید یک نرم افزار حسابداری معتبر، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.