مقالات آموزشی معین
فساد مالی

فساد مالی چیست و راهکارهای مقابله با آن؟

فهرست مطالب

یکی از بحث‌های داغ امروز در مورد فساد مالی و تقلب در حسابداری می باشد. اینکه اصلاً فساد مالی چیست و چگونه باید با آن مقابله نمود!

یکی از زیرشاخه‌های فساد مالی و حسابداری پولشویی می باشد که شاید گفت و گو در مورد آن برای شما هم جالب باشد. امروز می خواهیم در مورد فساد مالی و زیر شاخه‌های آن از جمله پولشویی با شما صحبت کنیم.

 

دلیل به وجود آمدن فساد مالی و پولشویی چیست؟

 

اولین بار پس از رسوایی واتر گیت موضوع فساد مالی پولشویی مطرح گردید. اما در کل این پدیده همزمان با پیدایش پول و رواج نظام پایه پولی، مورد بررسی متفکران اقتصادی قرار گرفته است. در واقع شرایط اقتصادی جامعه تاثیر بسیار زیادی بر روند پولشویی دارد.

به طور معمول در جوامع که بر پایه دیکتاتوری بنا شده است سیاستمداران در پی به دست آوردن پول‌های کثیف هستند.

 

فساد مالی پولشویی چیست؟

 

زمانی که فرد یا افرادی می ‌خواهند درآمدهای کسب شده خود را توجیه قانونی نمایند از روش فساد مالی پولشویی استفاده می کنند. پس پولشویی به مجموعه عملیاتی گفته می شود که شخص یا اشخاص حقیقی یا حقوقی برای شرعی شدن درآمدهای نامشروع خود ‌آن را انجام می ‌دهند.

فساد مالی

 

سه دسته از پول‌هایی که به صورت نامشروع در جامعه وجود دارد به شرح زیر می باشد:

 

  • پول‌های آغشته به خون یا پول‌های کثیف
  • پول‌های سیاه
  • پول‌های خاکستری

 

پول های سیاه

 

پول‌هایی که حاصل از قاچاق کالا هستند. در واقع درآمدهای حاصل از قاچاق کالا در شرکت یا در معاملات پرسود دولتی اتفاق می ‌افتد.

 

پول های خاکستری

 

پول‌های خاکستری به آن دسته از تجارت‌ها و درآمدهای حاصل از فروش کالا می گویند که از نظارت دولت پنهان است تا مالیات پرداخت نکند.

 

پول‌ های کثیف یا پول های آغشته به خون

 

این دسته از پول‌ها به نقل و انتقال مواد مخدر مربوط است.

 

مراحل عملیات فساد مالی پولشویی

 

  1. ایجاد پول غیر قانونی

 

این کار توسط بنگاه‌های غیر رسمی و اشخاصی که به صورت غیر قانونی در این زمینه فعالیت می کنند، تولید می ‌شود. این گونه از بنگاه‌ها به طور معمول از طریق راهکارهای غیرمجاز و ارتباط با مسئولان پر نفوذ، کالاهای مهم و خدمات ویژه خارج از رویه معمول و یک میزان بیشتر دریافت می نمایند و با اعمال روش‌های برنامه‌ریزی شده از پرداخت مالیات می گریزند و پول غیر قانونی را رواج می‌ دهند.

 

  1. سند سازی مالی

 

به طور معمول پول غیر قانونی از طریق واسطه‌های مالی غیر مجاز و بنگاه‌های غیر متعهد، مقررات نظام بانکی و با کمک اسناد جعلی وارد شبکه بانکی می شود. با گسترش فناوری الکترونیک امکان جلوگیری از این جریان بسیار دشوار گردیده اما همین فناوری به زودی می تواند به گونه‌ای رضایت بخش، طرف‌های اصلی و صاحبان واقعی منابع مالی را به طور دقیق شناسایی نماید.

 

  1. اختلاط مالی

 

یکی از پیچیده ‌ترین مراحل پولشویی، اختلاطات مالی می باشد. چراکه در این مرحله معمولاً مبادلات پولی از طریق نهادهای وابسته و کارگزاران مالی انجام می شود. در این بخش ممکن است عرضه کننده پول در ابهام قرار گیرد.

جالب است بدانید اختلاط مالی هنگامی پیچیده تر می شود که معاملات جنبه بین المللی به خود بگیرند چراکه در بسیاری از کشورها مقررات بین ‌المللی در رابطه با پولشویی به تصویب نرسیده یا رعایت نمی گردد.

در نتیجه افرادی که از طریق پولشویی به داد و ستد مواد مخدر یا قاچاق کالا مشغول هستند با اختلاطات پول‌های آلوده، با قدرت بیشتری نهادهای سالم هر کشور را نشانه می‌ گیرد.

 

  1. تشویق به فساد مالی پولشویی

 

تصور می کنیم که منابع از طریق دزدی و خرید و فروش کالاهای قاچاق و غیر مجاز تحصیل کرده با سپرده گذاری در شبکه بانکی و به کمک از خدمات بانکی قادر باشد از طریق روش‌های قانونی مانند دیگر افراد عملیات بانکی را همان طور که می خواهد انجام دهد. تا هنگامی که صاحبان غیر قانونی پول با حقه زدن به مجریان قانون به عملیات خود ادامه می دهند، پولشویی رواج خواهد داشت.

 

مقابله با پولشویی

 

در حوزه مقابله با پولشویی راهکارهای بسیاری اندیشیده شده است. برخی از دولت‌ها، نظام مقابله با پول‌شویی را راه اندازی نموده‌اند. هدف اولیه این نظام‌ها آگاهی بخشیدن در مورد پدیده پولشویی می باشد.

در این نوع از دولت‌ها عمل پولشویی یک نوع جرم شناخته شده و مورد پیگیری قرار می گیرد و به شدت با آن‌ها مقابله می شود.

 

واکنش جهانی در مقابل پولشویی

 

از آنجایی که پولشویی یک موضوع بین المللی می باشد، بنابراین همکاری بین المللی برای مقابله با آن الزامی می باشد. از همین رو در سال‌های گذشته چند نهاد بین المللی در این حوزه راه اندازی شده‌اند.

نهادهایی که درگیر مسئله مقابله با پولشویی هستند از جمله

  • کمیسیون کنترل مواد مخدر کشور آمریکا
  • صندوق بین المللی پولی
  • پلیس بین المللی “اینترپل”
  • پلیس اروپا
  • سازمان ملل متحد
  • بانک مرکزی اروپا
  • بانک جهانی
  • سازمان جهانی گمرکات
  • توسعه گروه برون‌مرزی
  • ناظران بانکی

 

پولشویی در ایران

 

در سال ۲۰۰۳ سازمان بین المللی بررسی‌هایی در مورد اقتصاد هر کشور انجام داد که ۱۳۳ کشور را در این زمینه بررسی نمود در این میان کشور ایران رتبه ۷۸ موضوع فساد اقتصادی را داراست.

بنا به این گزارش در جهت دستیابی به اقتصاد سالم نیاز به قوانین بازدارنده علیه مفاسد اقتصادی دارد. برخی از متفکران اعتقاد دارند که کشورهای در حال توسعه همواره در معرض خطر پولشویی هستند که ایران نیز از جمله این کشورها می ‌باشد. چراکه به دلیل کمبود منابع مالی می ‌تواند بستر مناسبی برای عملیات پولشویی باشد.

اما آن‌هایی که عمق فاجعه پولشویی را درک کرده‌اند، معتقدند پول کثیف، بنا بر ماهیت خود پدیده‌ای بی ثبات می باشد که به بخش‌های سایه و زیر زمینی اقتصاد هر کشور نفوذ می کند.

فساد مالی

 

مقررات مبارزه با پولشویی

 

طبق این مقررات که اجرای آن برای همه نهادهای مالی کشور الزامی می ‌باشد، انجام هر یک از انواع عملیات بانکی توسط موسسات مالی بر اشخاص حقیقی و حقوقی که نزد موسسه مالی ناشناخته باشد، ممنوع است.

موسسات مالی موظفند کلیه عملیات مشکوک را بررسی نموده و نسبت به احراز کامل هویت مشتریان اقدام نمایند. بنابراین مقررات افتتاح حساب برای هرگونه خدمات بانکی به موسسات و نهادهای اعتباری غیر مجاز ممنوع می باشد. از همین رو بانک مرکزی موظف است، یکی از واحدهای سازمانی خود را مسئول امور مربوطه به این مقررات قرار دهد.

 

جمع‌بندی

 

همان طور که در بالا هم مطالعه نمودید، فساد مالی پولشویی یکی از معضلات هر جامعه‌ای ست که باید ریشه کن شود.

برای نظارت و مدیریت بهتر بخش های مختلف کسب و کار خود، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.