حسابداری مدیریت و کارآفرینی: امروزه مسئله کارآفرینی بازار بسیار داغی دارد و اکثر افراد جامعه به دنبال ایدههای جدید برای کارآفرینی و تحقیق و بررسی در مورد آن، هستند. تحقیقات نشان داده است که فرآیند کارآفرینی فردی امروزه به کارآفرینی سازمانی تغییر یافته است.
مسلما جایگزینی محصولات، خدمات، ایدهها و فرآیندهای قدیمی، امری ضروری است البته که شرکتها باید برنامهای برای تولید محصول جدید و حمایت از آن داشته باشند و به بهرهبرداریها و ایدههای قدیمی اهمیت بدهد. انجام دادن این امور به وسیله سیستم اضافه کاری مدیریتی، قابل اجرا می باشد اما این سیستم باید به خوبی ساختار بندی شده باشد که بتواند ایدههای جدید و قدیم را ترکیب کند و بین این دو توازن ایجاد نماید.
در ادامه قصد داریم در مورد حسابداری مدیریت و کارآفرینی با شما صحبت کنیم، اگر شما هم به این مقوله علاقه مند هستید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
حسابداری مدیریت و کارآفرینی
حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریتی و کارآفرینی به شکل سنتی، شامل کلیه فعالیتها، برنامهریزی و کنترل سازمان می باشد که طبق مفاهیم مالی اندازه گیری می شود. تمرکز اصلی آن اهداف اقتصادی با مشخصههای مالی است و مفاهیمی مانند هزینه، درآمد و سودآوری در این بخش بسیار مهم هستند.
با این نگرش، حسابداری مدیریت و کارآفرینی برای چگونگی دستیابی به امور لازم برای برنامهریزی، پیگیری استقرار، ارزیابی و انطباق سازمان، مورد استفاده قرار می گیرد، با توجه به اینکه بر خلاف حسابداری مالی یا برونسازمانی، حسابداری مدیریتی محدود به رعایت ضوابط و قوانین خاصی نیست. شرکتها قادرند برنامه حسابداری مدیریتیشان را مطابق با الزامات و نیازهای خود تعیین نمایند.
ارزیابی متوازن
ارزیابی متوازن که به آن ارزیابی فراگیر نیز می گویند، ابزار مدیریتی است که برای تبدیل نگرشها و راهبردها به اهداف قابل اندازه گیری و ارتباط دهنده، تصمیمی، کاربردی و معیارهای عملکرد در سطوح کلیدی سازمان است. ارزیابی فراگیر یا متوازن در واقع به عنوان چارچوبی برای معیارهای مالی، سنتی و عملکرد سازمانها تعریف شده است.
ارزیابی متوازن، مدیران را به سمتی هدایت می کند که عملکرد سازمان از چهار جهت، نگرش اساسی مشتریان مالی و داخلی، جنبه نوآوری، آموزش و فراگیری مورد تحقیق قرار بگیرد. در اینجا جنبهای که به مشتریان مربوط می شود از جمله معیارهایی مانند نظرات مشتریان، جذب مشتریان جدید، زمان پاسخگویی به آن، قابلیت سودآوری مشتریان، سهم بازار، رضایت مشتریان و… است.
کارآفرینی
هر فردی از کارآفرینی تعریفی را در ذهن دارد، اما امروزه کارآفرینی از جهات و دیدگاههای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است.
اکثر افراد جامع معتقدند که کارآفرینی موتور محرک توسعه اقتصادی می باشد.
توجه به مقوله کارآفرینی سه دلیل مهم دارد:
- تولید
- ثروت
- اشتغال مولد
در صورتی که کارآفرینی در ایران تنها به معنی اشتغال زایی می باشد. تحقیقاتی که در مورد کارآفرینی به عمل آمده است از چهار دیدگاه: مدیریت، جامعه شناسی، روانشناسی و اقتصاد نشات می گیرد. ریشه واژه کارآفرین از کلمه فرانسوی Entre prendve به معنای دلال، مشتق یا واسطه است.
ابعاد کارآفرینی در شرکت ها
برای اینکه بخواهیم کارآفرینی در شرکتها را مورد بررسی قرار دهیم باید به چند نکته توجه کنیم یکی از این موارد ماهیت کارآفرینی در شرکتها، شیوه ها و ابزارهای متنوع است. واژه مدیریت کارآفرینانه شامل مجموعهای از رویههای مدیریتی مبتنی بر فرصت است که در راستای فرآیند کارآفرینی در شرکتها به کار گرفته می شود.
- یک شرکت نوآور و کارآفرین شرکتی است که علاوه بر کنترل منابع موجود همواره در حال جستجو برای یافتن فرصتهای جدید باشد و به صورت پویا عمل نماید.
- این شرکتها همواره به دنبال شناسایی درک فرصتها هستند، در صورتی که یک شرکت غیر کارآفرین به منابع موجود خود فکر می کند.
ارتباط حسابداری مدیریت و کارآفرینی
در حقیقت کارآفرینی متغیر حائز اهمیتی است که بر سیستم کنترل مدیریتی سازمان تاثیرگذار می باشد. البته که متغیرهای گوناگونی هستند که سیستمهای کنترل مدیریت سازمان را تحت تاثیر قرار می دهند. این متغیرها شامل تجارت، موقعیت جغرافیایی، اندازه شرکت، معاملات و… می باشد.
لانگ فیلد و اسمیت می گویند:
کنترل اهداف عملیاتی خاص و بودجهها در شرکتهایی که از سمت کارآفرینانه کمتری برخوردارند در مقایسه با شرکتهایی که از اهمیت بیشتری برخوردارند سوی کارآفرینانه بالایی دارند.
مایلزو اسنو اینگونه بیان می کنند که:
سازمانهای علاقمند به رفتار کارآفرینانه در استقلال سیستم طرح ریزی و کنترل غیرقابل انعطاف با چالشهایی روبرو هستند و سیستمهای کنترلی که غالباً روی کشف مشکل و حل آن متمرکز میشوند در شرکتهای کارآفرین معمولاً فرآیندها و ساختارهای سیستم کنترلی منعطفتر هستند یا به عبارتی این سازمانها به ساختارهای کنترلی منعطفترند. به بیان دیگر این سازمان ها به ساختارهای کنترلی نیازمندند تا بتوانند به سرعت چالشهایی که در زمینه خلاقیت و نوآوری پیش می آیند را پاسخگو باشند.
بوبرگ و جمعی از همکارانش در سال ۲۰۰۵ به تحقیقاتی دست یافتند که در آن به میزان طراحی و استفاده از سیستمهای حسابداری مدیریت کارآفرینی در سطوح مختلف کارآفرینی در سازمانها پرداختند.
طبق این تحقیقات 3 شیوه اصلی سیستمهای حسابداری مدیریتی از جمله: کنترل های رسمی و غیررسمی، جنبههای مالی و غیرمالی و رویکرد درون سازمانی و برون سازمانی در تصمیم گیریهای سازمانها ست.
نتایج این تحقیقات نشان دهنده این است که سازمانهایی که دارای سطوح کارآفرینی پایینتری هستند اتکای بالاتری بر کنترلهای رسمی داشته و شرکتهایی که دارای سطوح کارآفرینی بالاتری هستند اتکای بیشتری و کنترلهای غیر رسمی دارند.
سازمان ها یا شرکتهایی که از ویژگیهای کارآفرینانه بهتر و بالاتری بهرهمند هستند، از اطلاعات غیر مالی در کنار اطلاعات مالی برخوردار می شوند و شرکتهایی که با ویژگی کارآفرینی کمتری بهره مند هستند، اطلاعات مالی سهم عمدهای در فرآیند تصمیم گیری آنها دارد.
جمعبندی حسابداری مدیریت و کارآفرینی
همانطور که گفتیم متاسفانه در ایران واژه کارآفرینی درست تعریف نشده و به همین دلیل هم تاثیر چندانی بر حسابداری مدیریت و کارآفرینی نداشته است. با کامل شدن ادبیات حسابداری، امید است که مباحث مربوط به کارآفرینی نیز هرچه سریعتر کامل و پرنگتر شوند. در این مقاله به بحث حسابداری مدیریت و کارآفرینی پرداختیم. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.
برای مدیریت بهتر امور مالی و خرید نرم افزار حسابداری مطمئن می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.