مالیات بر دارایی چیست و چگونه محاسبه می گردد؟

مالیات بر دارایی چیست و چگونه محاسبه می گردد؟
مالیات بر دارایی چیست و چگونه محاسبه می گردد؟
مالیات بر دارایی
فهرست مطالب

محاسبه مسائلی همچون درآمد، هزینه، حقوق و دستمزد و محاسبات مالیاتی همچون مالیات بر دارایی از جمله مواردی است که امروزه صاحبان شرکت با آنها سر و کار دارند و برای انجام چنین محاسباتی نرم افزار حسابداری می تواند برای آنها مفید باشد. همانطور که در مقالات گذشته اشاره شد مردم باید بخشی از سود حاصل از درآمد خود را تحت عنوان مالیات به دولت پرداخت کنند. یکی از انواع مالیات ها مالیات بر دارایی است که بر اموال یک شخص حقیقی یا حقوقی در نظر گرفته می شود و بر پایه ثروت اشخاص می باشد.

مالیات ها توسط دولت جمع آوری می شود و عموماً برای حمایت از جامعه، زیر ساخت ها و سایر پروژه های عمرانی استفاده می گردد و یکی از روش هایی است که برای تامین هزینه های جاری دولت ها به کار گرفته می شود. اصولا مالیات به دو روش مالیات مستقیم و غیرمستقیم دریافت می شود. مالیات بر دارایی و مالیات بر درآمد را می توان جزو مالیات های مستقیم و مالیات های وضع شده بر واردات و فروش را می توان در گروه مالیات های غیرمستقیم دسته بندی کرد.

مالیات بر دارایی

مالیات بر دارایی یکی از انواع مالیات های مستقیم است و بر اساس قانون در پنج رده قرار می گیرد:

  • مالیات بر دارایی مالیات سالانه ملک ها
  • مالیات مستغلات مسکونی خالی مانده
  • مالیات بر زمین های بایر
  • مالیات مربوط بر ارث
  • مالیات حق تمبر

اما درحال حاضر از مالیات های ذکر شده تنها مالیات برارث و مالیات حق تمبر دریافت می گردد که به اختصار هریک معرفی می گردد.

 

مالیات بر ارث یکی از انواع مالیات بر داریی

 

مالیات بر ارث نوعی از مالیات مستقیم است که بر دارایی های به جا مانده از افراد متوفی وضع می‌شود. بعد از فوت افراد اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده از آنها بین وراث تقسیم می‌شود. مطابق قانون مالیاتی اموال، وارثان بنا به سهم ارث و درجه خویشاوندی که با فرد متوفی دارند، باید مالیات بر ارث را پرداخت کنند و در صورت عدم پرداخت این نوع مالیات، وراث نمی‌تواند مالکیت اموال فرد متوفی را به خود انتقال دهد. به عنوان مثال نمی‌توانند اموال را به فروش برسانند.

وارثین متوفی حداکثر تا شش ماه پس از فوت باید به سازمان امور مالیاتی مراجعه و صورت دارایی‌ و بدهی‌های متوفی را در اظهار نامه ثبت کنند.

وارثین در سه گروه قرار می گیرند و درصورتی ‌که هر کدام از گروه‌ها در قید حیات باشد گروه بعدی مشمول ارث نمی‌شود. وراث درجه یک شامل والیدن متوفی، همسر و فرزندان و نوه‌هاست. وراث درجه دو اجداد متوفی، خواهر و برادر متوفی و فرزندان آن‌ها و وراث درجه سوم درصورتی که هیچ کدام از افراد پیشین در قید حیات نباشد، خاله، دایی، عمو و عمه و فرزندان آن‌ها به عنوان ورثه تلقی می‌شوند.

 

مالیات بر ارث چقدر است

 

عموما افراد تمایل دارند بدانند که مالیات بر ارث چند درصد است؟ یکی از عواملی که بر مالیات ارث تاثیر گذار است طبقه ای است که وارث در آن قرار دارد. بر اساس قوانین جدید طبقه اول دارای کمترین نرخ و طبقات بالاتر نرخ مالیات بر ارث بیشتری به آنها تعلق می گیرد.

مالیات بر دارایی

موارد معافیت مالیات بر ارث کدام است؟

 

وقتی صحبت از پرداخت مالیات می شود در مقابل معافیت از مالیات نیز مطرح می گردد در قانون برخی معافیت ها برای مالیات بر ارث نیز در نظر گرفته شده که موارد زیر را شامل می شود:

اموال شهدا که به وراثین درجه اول و دوم به ارث می رسد، اثاث البیت محل سکونت متوفی منظور وسایل ضروری زندگی است. اموالی که برای وزارتخانه ها و موسسات دولتی تامین می شود و در نهایت وجوه بازنشستگی و مزایای پایان خدمت، و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه و یا کارفرما از قبیل انواع بیمه های عمر و زندگی، خسارت فوت و بیمه عمر

 

مالیات حق تمبر از دیگر موارد مالیات بر دارایی

 

از مالیات بر دارایی که توسط دولت دریافت می شود می توان به مالیات بر حق تمبر اشاره داشت. این مالیات از مالیات های مستقیم است که به دولت پرداخت می شود و از شخص متقاضی برای اوراق بهادار به وسیله باطل کردن تمبر برای رسمیت اسناد گرفته می شود. مالیات بر حق تمبر، بر اساس قانون مالیات ها به موارد زیر تعلق می گیرد.

در زمان چاپ هر برگ چک از طرف بانک ها، از اوراقی چون برات، سفته و در نهایت بر اساس ماده 46 قانون مالیاتی، از تمامی اسناد تجاری قابل انتقال که در ایران صادر می گردد و قابلیت انتقال را دارد همچون بارنامه ها و اوراق بیمه حق تمبر دریافت می شود.

مالیات بر دارایی

کلام آخر

 

در نهایت می توان گفت مالیات برارث و مالیات حق تمبر جزء مهم‌ ترین انواع مالیات بر دارایی است و استفاده از راهکارهای نرم‌افزاری می تواند برای محاسبات مالیاتی به شرکت ها کمک بسزایی نماید. نرم‌افزار حسابداری معین می تواند راهکاری به ‌صرفه برای محاسبه مالیات ها باشد که با استفاده از آن می‌توانید مسائل مالیاتی خود را انجام دهید.

شما می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.