مهارت حل مسئله

مهارت حل مسئله
مهارت حل مسئله
حل مسئله
فهرست مطالب

تمام اتفاقات رخ داده در این جهان دارای مشکلات خاص خود هستند. به منظور دقیق تر هیچ سیستمی دارای بازدهی صد درصد نیست. مشکلاتی که به ویژه در محل کار رخ می دهد، نیازمند توجهات زیادی اند. امروزه شرکت های مختلف در آگهی های استخدام خود بخش توانایی حل مسئله را بخش مهمی تلقی می کنند. این که کارمندی در هر پستی که باشد با مسئله های پیش آمده شده بتواند روبرو شود و آشنایی خوبی با روش حل مسئله داشته باشد، امتیاز مثبتی برای او به حساب می آید.

در این مقاله با تکنیک حل مسئله و مراحل روش حل مسائل آشنا می شویم.

 

مهارت حل مسئله چیست؟

 

فرایند برخورد و حل هر نوع مشکلی را حل مسئله (Problem Solving) نام می برند. مراحل حل مسئله از شناسایی مشکل و تعریف مسئله پیش آمده شروع می شود. پس از شناسایی مشکل، مراحلی باید طی شود که به رفع مسئله ختم شود. مهارت حل مسئله باعث سریع تر برطرف شدن مشکل می شود. با انجام برخی روش ها می توانید مسائل پیش روی خود را به شکلی موثر از بین ببرید.

مهارت حل مسئله امروه به عنوان یک مهارت کاربردی شخصی در نظر گرفته می شود. هر چه مرتبه شغلی افراد در سازمان ها و یا شرکت ها بالاتر می رود، به همان اندازه نیز باید مهارت حل مسئله آنان نیز افزایش یابد. چه حسابداری باشید که اصول و قوانین حسابداری را کامل آموخته اید یا مدیر شرکتی که مدیریت امور را به نحو احسن انجام می دهید، توانایی حل مسئله بخش مهمی از مهارت های شما را باید شامل شود.

افراد زیادی در انجام روش حل مسئله متوجه اشتباهات خود نمی شوند. این مهم ترین عامل دلیل ناتوانی در حل مسئله بعضی افراد است. به طور معمول هرچه اعتماد به نفس شخصی بالاتر از دیگران باشد، حل مسائل را سریع و کاربردی تر انجام می دهد.

حل مسئله

 

مراحل حل مسئله

 

شناخت مراحل اساسی حل مسئله، کمک بزرگی به برطرف شدن مشکل شما می کند. در اینجا به گام های مهارت حل مسئله اشاره می کنیم و این مراحل را مورد بررسی قرار می دهیم.

  1. تعریف مسئله:

    تعریف مشکل یا مسئله این معنی را می دهد که شما در حال شناسایی وضعیت قرار گرفته هستید. این مرحله اهمیت زیادی برای برداشتن گام های دیگر را دارد. شما ابتدا باید بتوانید مشکل خود را بصورت واضح درک کنید و سپس اقدامات بعدی را برای حل آن بکار ببرید.

  2. تولید راه های جایگزین و راه حل ها:

    پس از تعریف مسئله، گام بعدی پیشنهاد راه حل هاست. برای استفاده کاربردی از این مرحله نباید تنها یک راه حل را ارائه دهید و سعی کنید که با همان روش جایگزین مشکل را حل کنید. استفاده از روش هایی مانند طوفان مغزی به شما کمک می کند که از نظرات تمام کارمندان ایده بگیرید، ایده های خود را تکامل دهید و به چند روش جایگزین موثر فکر کنید تا یک روش.

  3. انتخاب کاربردی ترین راه حل:

    در این مرحله باید فیلتر سازی ایده ها را انجام دهید تا تنها به یک روش موثر دست پیدا کنید. هرچند که در مرحله قبل محدودیتی برای اظهار نظرات نبود اما باید توجه داشته باشید که تنها یک یا دو راه حل می تواند مسئله شما را حل کند. با دقت به تمام نظرات و روش های جایگزین می توانید بهترین راه حل مسئله را بیابید.

  4. اجرای راه حل و بازبینی آن:

    شما در این مرحله با در اختیار داشتن ایده های خوب، تنها نیاز دارید یکی را انتخاب کنید و آن را مورد ارزیابی قرار دهید. این مرحله را می توانید با استفاده از مشارکت دیگران، انجام روش آزمایشی و ارزیابی آن و استفاده از بازخورد افراد مربوط پس اجرای راه حل، به بهترین شکل انجام دهید.

حل مسئله

 

قوانین کاربردی در حل مسئله

 

هرچند 4 مرحله اصلی حل مسئله گفته شد، اما نکات و قوانینی وجود دارد که می توانید با اجرای آن، توانایی خود در حل مشکل را تا حدود زیادی بهبود ببخشید. چند اصول کاربردی را در اینجا نام می بریم.

 

نفس عمیق بکشید:

 

اولین کار شما در مواجه با یک مشکل همین است. نفس کشیدن عمیق! اگر با رخ دادن مشکلی دچار استرس می شوید، نمی توانید با همین روند این مشکل را حل کنید. سعی کنید چند نفس عمیق بکشید تا بتوانید مراحل حل مشکل را به ترتیب انجام دهید.

 

خود را سوال پیچ کنید:

 

هنگامی که مغز خود را درگیر سوالاتی پیرامون مسئله کنید، آمادگی ذهنی پیدا خواهید کرد. سعی کنید با سوالاتی مانند “اگر”، “چرا”، “میتوانیم…” و “چرا نه” آمادگی ذهنی خود را برای شناسایی وضعیت یا ارائه راه حل بالا ببرید. هر چقدر سوالات بیشری بپرسید، راه حل های کاربردی بیشتری می توانید ارائه دهید.

حل مسئله

 

تنها به خود تکیه نکنید:

 

سعی کنید مسائل و مشکلات را از منظر های مختلف نگاه کنید. برای این کار باید دیگران را در مراحل حل مشکل دخیل کنید. این روش تمام جنبه های درگیر مسئله را به ما نشان می دهد.

 

تکنیک های علمی حل مسئله را فراموش نکنید:

 

آگاهی و مطالعه خود را در مورد روش های مدیریت مشکل بالا ببرید. روش مانند تفکر نقادانه (Critical Thinking)، طوفان فکری (Brainstorming) و نمودار استخوان ماهی، از روش های اثبات شده ی حس مسائل هستند. استفاده از این روش ها، مهم ترین نقش را در برطرف کردن سریع مشکلات دارند. برای مطالعه در مورد این روش ها با مقالات گروه نرم افزار حسابداری معین همراه باشید.

جمع بندی

 

به یاد داشته باشید که مشکلات همیشه وجود دارند و اگر مشکلی را بر طرف کردید باید منتظر مشکلات دیگر باشید. باید از مشکلاتی که پیش آمده نهایت استفاده را ببریم تا در مواجه بعدی با مشکلاتی از همان دسته، راه حلی مورد تایید در اختیار داشته باشیم. امیدواریم به وسیله روش هایی که گفته شد، بتوانید با مسائل پیش آمده چه در زمینه کاری یا زندگی شخصی، به بهترین نحو مقابله کنید.

هم چنین در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری مناسبی را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.