یکی از ویژگی های کلیدی یک حسابدار حرفه ای، پیروی کردن از اخلاق حسابداری که مجموعه ی دقیقی از دستورالعمل های اخلاقی نام دارد، است. وقتی کسی از استانداردهای اخلاقی فاصله بگیرد، اعتماد و همچنین مسئولیت پذیری او زیر سوال می رود.
اخلاق حسابداری چیست؟
منظور از اخلاق حسابداری، پیروی از قوانین و دستورالعمل های خاصی است که توسط نهادهای حاکم به منظور جلوگیری از فساد های اخلاقی در حسابداری، تعیین می شود. هر فرد مرتبط با حسابداری باید از آن برای جلوگیری از سوء استفاده از اطلاعات مالی یا موقعیت مدیریتی خود پیروی کند.
حسابداران با جزئیات مالی شخصی افراد و سازمان ها سروکار دارند. اخلاق حسابداری مجموعه ای از این اصول اساسی است که متخصصان حسابداری برای ارتقاء حرفه خود، حفظ اعتماد عمومی و نشان دادن صداقت شرکت و سازمان، ملزم به رعایت آن هستند.
اصول اصلی اخلاق حسابداری
-
درستکاری و صداقت:
یک حسابدار حرفه ای باید در تمام روابط حرفه ای و تجاری صادق و درستکار باشد
-
واقع بین و منصف بودن:
حسابداران حرفه ای نباید اجازه تعصب، ورود تضاد در حسابرسی به منظور سود بیشتر و نفوذ بی مورد دیگران در رسیدگی به امور را بدهند. صورتهای مالی یک سازمان باید بر اساس شواهد محکم باشد. هدف از این قاعده این است که واحد حسابداری، شرکت را از تولید صورت حساب های مالی یک طرفه که به منظور سوگیری های شرکت باشد، باز دارد.
-
صلاحیت شغلی:
حوزه حسابداری مجموعه ای از دانش ثابت نیست بلکه یک چارچوب مرجع در حال تحول است که با تغییر قوانین و بهترین شیوه ها در طول زمان تغییر می کند.
یک حسابدار حرفه ای، وظیفه مستمر دارد که در جریان این تحولات قرار بگیرد و دانش و مهارت حرفه ای خود را در سطح مورد نیاز حفظ کند تا اطمینان حاصل شود که مشتری یا کارفرما خدمات حرفه ای شایسته ای را دریافت می کند. حسابدار حرفه ای باید هنگام ارائه خدمات، با پشتکار و مطابق با استانداردهای فنی و حرفه ای قابل اجرا عمل کند. افزایش علم استفاده از نرم افزار حسابداری و بروز نگه داشتن خود، نکته مهمی در صلاحیت شغلی یک حسابدار است.
-
رازداری:
حسابدار حرفه ای باید به محرمانه بودن اطلاعات بدست آمده از سمت مشتریان و روابط حرفه ای و تجاری شرکت، احترام بگذارد و نباید چنین اطلاعاتی را بدون اختیارات لازم، در اختیار اشخاص دیگر قرار دهد مگر اینکه حق یا وظیفه قانونی یا حرفه ای برای افشای آن وجود داشته باشد.اطلاعات محرمانه به دست آمده در نتیجه روابط حرفه ای و تجاری نباید به نفع شخصی حسابدار یا اشخاص ثالث مورد استفاده قرار گیرد.
-
رفتار حرفه ای:
مانند هر حرفه ای، یک حسابدار متعهد نیز باید وظایف و مسئولیت های خود را با رعایت بالاترین استانداردهای شخصی و حرفه ای انجام دهد. این شامل انجام کامل و به موقع وظایف، عمل به تعهدات و پذیرش مسئولیت برای خدمات ارائه شده است.
مزایای اخلاق حسابداری
از آنجا که این قوانین و دستورالعمل های مختلف توسط نهادهای حاکم بر عملکرد شخص مرتبط با حرفه حسابداری تنظیم می شود، این امر از سوء استفاده کردن اطلاعات موجود مشتری برای حسابدار، حسابرس یا هر شخص مرتبط دیگری جلوگیری می کند.
اگر شخص مرتبط از این قوانین پیروی نکند، طبق قوانین حاکم توسط قانون مجازات خواهد شد. اعمال قانون و مجازات افراد، باعث ایجاد ترس ذهنی کارمندان و عوامل مرتبط دیگر می شود که این امر از بروز تخلفات دیگران تا حدودی جلوگیری می کند.
از طرفی نیز کسب و کارهایی که به اخلاق حسابداری توجه مناسبی دارند، در اغلب موارد در مقایسه با سایر مشاغل بهتر عمل می کنند، محیط حرفه ای بهتری را ایجاد می کنند و در ذهن مشتریان تصویر درستی از خود به جا می گذارند و این اتفاق در بلند مدت، باعث افزایش و رشد تجارت می شود.
در زمینه هایی که اخلاق حسابداری مناسب رعایت می شود، مسئولیت حقوقی کاهش می یابد زیرا تقریباً همه موارد از قبل توسط افراد ذیربط مراقبت می شود و محیط حرفه ای بهتری را ایجاد می کند. در این صورت همه افراد دارای ذهنیت مناسب برای حفظ سطح استانداردهای اخلاقی هستند.
معایب احتمالی اخلاق حسابداری
از آنجایی که باید به همه افراد مرتبط با حسابداری برای ارائه اطلاعات مربوط به دستورالعمل های مختلف که باید برای اخلاق حسابداری رعایت شود آموزش مناسب داده شود، چنین آموزش هایی هزینه قابل توجهی را شامل می شود.
از آنجا که حسابدار ملزم به دانستن هر قانون در هر جنبه ای است که باید رعایت کند، و همچنین اطلاعات را در صورت هرگونه تغییر به طور مرتب به روز کند، این امر به تلاش و زمان زیادی نیاز دارد که گاهی از عهده یک نفر بر نمی آید.
گاهی میان قوانین شرکت و اخلاق حسابداری واقعی تناقض هایی به وجود می آید. وقتی فردی سعی می کند اخلاق حسابداری را رعایت کند، احتمال زیادی وجود دارد که از مدیریت شرکت پشتیبانی نکند. مدیریت سعی می کند با شخصی کار کند که از قوانین و دستورالعمل هایی که به نفع شرکت هستند پیروی کند.
نتیجه گیری
اخلاق حسابداری یکی از مفاهیم اساسی است که بر اساس آن هر فرد مرتبط با حسابداری باید انواع خاصی از قوانین و دستورالعمل های تعیین شده توسط دستگاه های مختلف حاکمیتی را که دارای قدرت تنظیم هستند را رعایت کند. تاریخ به ما نشان داده است که اگر ما به عنوان یک حرفه از این مبنای رفتار اخلاقی فاصله بگیریم، بنگاه های تجاری و کسب و کار ما شکست خواهند.
قوانین دقیق هر شرکت و سازمانی با شرکتی دیگر می تواند متفاوت باشد. برای مطالعه دقیق جزئیات استاندارد های حسابداری می توانید به صفحه اصلی سازمان حسابرسی مراجعه کنید.
برای مطالعه بیشتر در مورد وظایف یک حسابدار حرفه ای می توانید این مقاله را مطالعه کنید.
هم چنین برای خرید یک نرم افزار حسابداری حرفه ای، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.