با توجه به شرایط اقتصادی کنونی و اوضاع جامعه، توسعه کارآفرینی و رشد آن اهمیت بالایی پیدا کرده است. با این حال چالش ها و موانع قانونی کارآفرینی در ایران ، بعضا باعث دلسردی و ایجاد مشکلاتی در میان کارآفرینان می شود.
اگر شما هم قصد راه اندازی کسب و کار خود را دارید و می خواهید کارآفرین موفقی باشید، باید با تمام جوانب و موانع قانونی کارآفرینی آشنا باشید تا در ادامه مسیر به مشکلات غیر منتظره بر نخورید. در این مقاله به بررسی این عوامل می پردازیم.
اهمیت کارآفرینی در ایران
یکی از محور های اصلی رشد و توسعه اقتصاد در شرایط کنونی، کارآفرینی است. اهمیت این موضوع در جوامعی مانند ایران دو چندان است. در این بخش اهمیت کارآفرینی در ایران را بررسی خواهیم کرد.
- از مهم ترین دلایلی که باید به توسعه کارآفرینی اهمیت داده شود، موضوع اقتصاد ملی است. کارآفرینی اهمیت بالایی در رشد اقتصاد ملی ما دارد و به نفع آن خواهد بود.
- سرمایه های خوابیده و بدون استفاده در ایران کم نیستند. با توجه به شرایط کنونی جامعه، یکی از راه هایی که باعث به گردش درآوردن این سرمایه ها می شود، کارآفرینی است. با سرمایه گذاری های گوناگون و گردش سرمایه های بی استفاده، وضعیت اقتصادی ایران رو به بهبودی خواهد رفت.
- افزایش بیکاری یکی از معضلات مهم جامعه ماست. توسعه کارآفرینی و مقابله با موانع قانونی کارآفرینی در جهت رشد آن، می تواند راه حلی به منظور کاهش پدیده بیکاری باشد.
- یکی از دلایل رکود اقتصادی در ایران، کارمندگرا بودن و نبود ریسک پذیری بالا در جامعه است. اکثریت جامعه ایران طرز فکری سنتی و محافظه کارانه دارند و از انجام اموری که ریسک بالایی دارد، پرهیز می کنند. یکی از راه حل هایی که می تواند این مشکل را برطرف نماید، توسعه کارآفرینی است. با افزایش کارآفرینی، روحیه ریسک پذیری جامعه بالا رفته و این مورد باعث افزایش خلاقیت میان مردم می شود.
- اهمیت بالای کسب مدارک دانشگاهی در ایران، به مشکلی بزرگ تبدیل شده است. اینکه یک جامعه دارای افراد تحصیل کرده زیادی باشد اما این افراد دارای تخصص کافی برای بازار کار نباشند، مشکل بزرگی است که می تواند با توسعه کارآفرینی تا حدود زیادی حل شود. با رشد کسب و کار های کوچک یا خانگی و پیشرفت آنها، بیماری مدرک گرایی در ایران تا حدودی زیادی از بین خواهد رفت.
- رشد کارآفرینی باعث تزریق امید به جامعه می شود. احساس پوچی بسیاری از جوانان و مردم جامعه را از بین میبرد و به رشد شخصی افراد کمک زیادی می کند. به طور کلی، کارآفرینی نماد مردم سالاری در جامعه است.
- اهمیت کارآفرینی در تولید محصولات و ارائه راهکار های نو در حل مشکلات جامعه است. توسعه کارآفرینی باعث پر کردن شکاف های اقتصادی و گذر از رکود های دوره ای می شود؛ بنابراین مقابله با موانع قانونی کارآفرینی در جهت توسعه آن، اهمیت زیادی دارد.
چالش ها و موانع قانونی کارآفرینی در ایران
اهمیت کارآفرینی نه تنها در جوامعی مانند ایران بلکه در تمام دنیا بالاست. با توجه به این موضوع، چالش ها و موانعی پیش روی کارآفرینان در هر کشوری است اما این موانع در کشور های پیشرفته، به مراتب کمتر است.
موانع و چالش های کارآفرینی موضوعی غیرقابل انکار است؛ بنابراین شناخت آن باعث می شود که بهتر از پس این موانع برآیید. در این بخش به بررسی موانع قانونی کارآفرینی می پردازیم.
قوانین غیر ضروری و دست و پا گیر اداری
قوانین لازمه ثبات هر جامعه ای است. اما بعضی از قوانین زائد، مشکلاتی را پیش روی کارآفرینان می گذارد. این قوانین دست و پا گیر اداری که وقت و هزینه زیادی را می طلبد، باعث دلسردی قشر عظیمی از جامعه کارآفرینان می شود.
این قوانین غیر ضروری اداری که از موانع قانونی کارآفرینی به شمار می روند شامل این موارد می باشند:
- قوانین و مقررات سخت بانکی در مواردی مانند اعطای وام یا تهیه ضامن
- بعضی از قوانین دست و پاگیر زیست محیطی
- قوانین هزینه بر در وارد کردن محصولات و عوارض گمرکی
- ایجاد بعضی مشکلات و تداخلات با قوانین شهرداری
- قوانینی که مربط به ثبت اختراع و حق مالکیت می شوند
- قوانین و معضلات پرشمار ثبت شرکت
- وجود انحصارات دولتی
قوانین بی ثبات
یکی از مهم ترین موانع کارآفرینی در ایران، بی ثبات بودن قوانین است. این موضوع مهمی در بررسی موانع قانونی کارآفرینی است زیرا هنگامی که خود قوانین ثباتی نداشته باشند، چگونه می توان آنها را رعایت کرد و مشکلات مرتبط با آنها را از پیش رو برداشت؟
به گفته اکثریت کارآفرینان و صادرکنندگان، قانون بد ولی با ثبات بهتر است از قانونی که خوب اما بی ثبات است. بی شمار بودن تغییرات در قوانین واردات و تولید محصولات، لطمه زیادی در شکل گیری کارآفرینی می کند.
قوانین مالیاتی
یکی دیگر از موانع قانونی کارآفرینی در ایران، بحث مالیات و قوانین مربوط به آن است. فقدان قوانین مالیاتی صحیح در ایران و نحوه اجرای درست آن، به صورت واضح قابل مشاهده است. این موانع شامل ملاک دریافت مالیات از بنگاه های اقتصادی، مشکلات ناشی از وصول مالیات به دلیل نواقص و پیچیدگی های بالا، زیاد بودن میزان پرداختی ها تحت عنوان هایی مانند مالیات، عوارض، حقوق و … می باشد. برای مطالعه بیشتر در مورد مالیات و انواع آن، می توانید به این مقاله مراجعه کنید.
قانون کار
از دیگر موانع قانونی کارآفرینی در ایران، می توان به مشکلاتی که قانون کار بوجود می آورد اشاره کرد. مواردی که در قانون کار، مشکلاتی را در توسعه کارآفرینی بوجود می آورد شامل:
- شرایط ناعادلانه فسخ قرارد کار میان کارگر و کارفرما که به نفع کارگران است.
- قائل نشدن تفاوت میان بنگاه های اقتصادی کوچک و بزرگ در زمینه اجرای تکالیف قانونی
- بسته نگه داشتن دست کارفرما در استفاده از ابزار های مدیریتی
- منع شدن مدیران از جابجایی کارگران میان واحد های تولیدی و خدماتی
جمع بندی
رشد و توسعه کارآفرینی امری ضروری برای جامعه ایران است. با این حال برخی قوانین دست و پا گیر و ناقص، باعث ایجاد مشکلات در این مسیر می شوند. در این مقاله به بررسی موانع قانونی کارآفرینی در ایران پرداختیم. امیدواریم این مقاله تا حدودی شما را با مشکلات پیش رو برای راه اندازی کسب و کار و کارآفرینی، آشنا کرده باشد.
استفاده از یک نرم افزار حسابداری مناسب برای موفقیت شما الزامی است. به همین منظور پیشنهاد می کنیم با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.