آیا با مفهوم حسابداری هزینه و انواع هزینه ها در حسابداری آشنا هستید؟ در علم حسابداری، به مجموعه مخارج اقتصادی که به یک تجارت یا کسب و کار وارد می شود، هزینه گفته می شود. مدیران هر شرکتی پی کاهش هزینه ها به منظور افزایش سود دهی و بالا بردن اعتبار کسب و کار خود هستند.
در این مقاله به تعریف حسابداری هزینه و انواع آن می پردازیم. اگر علاقهمند به این موضوع هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
هزینه چیست؟
برای آشنایی با انواع هزینه در حسابداری، ابتدا باید تعریف درستی از هزینه داشته باشیم و جایگاه آن در حسابداری را بدانیم. به بیانی ساده، به میزان دارایی خرج شده ای که دارای معافیت مالیاتی هستند، هزینه می گویند. هزینه در مقابل درآمد قرار میگیرد و شامل حقوق کارگران، هزینه های آب و برق، اجاره بها، تبلیغات و موارد دیگر است.
حسابداری هزینه چیست؟
حسابداری هزینه را می توان نوعی از حسابداری مدیریت نام برد. در این نوع از حسابداری، فرآیند پیگیری، ثبت و تجزیه و تحلیل داده های مالی و هزینه های اختصاص یافته به محصولات یا خدمات ارائه شده شرکت انجام می شود. این نوع از حسابداری از زیر شاخه های حسابداری مدیریت محسوب می شود که وظیفه ارزیابی داده های مالی و هزینه های متغیری که در هر مرحله از تولید هر محصول ثبت می شود را دارد. هم چنین محاسبه و ثبت هزینه های ثابت مانند اجاره و مواردی از این دسته در بخش حسابداری هزینه انجام می شود.
حسابداری هزینه کاربرد بالایی در سوددهی یک شرکت دارد و اغلب موسسات و شرکت های معتبر، یک حسابدار حرفه ای را برای این بخش استخدام می کنند.
اهمیت حسابداری هزینه در تعیین هزینه های ثابت و متغیر است. جایی که با بررسی انواع هزینه ها، یک خط تولید را مورد بررسی قرار می دهد و نقاط سود آوری و ضرردهی را مشخص می نماید.
انواع هزینه ها در حسابداری
انواع هزینه ها در حسابداری بر اساس نوع محل فعالیت طبقه بندی می شوند. این هزینه ها بر اساس بررسی های مدیر مالی شرکت و عواملی که در سود دهی تجارت موثر اند، به دسته های مختلف تقسیم می شوند. لیست کلی انواع هزینه ها در حسابداری به این صورت می باشد:
- هزینه های عمومی و اداری
- هزینه های مالی
- هزینه های استهلاک
- هزینه های توزیع و فروش
- هزینه های حقوق و دستمزد
برای آشنایی دقیق تر با انواع هزینه ها، هریک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم.
هزینه های عمومی و اداری
از مخارج عمده و اصلی هر کسب و کار یا شرکتی، هزینه های عمومی و اداری است. منظور از این هزینه ها، مخارجی است که شرکت موظف است بصورت ثابت در دوره های مشخص پرداخت کند. هزینه هایی که در این بخش قرار می گیرند، اغلب قابل پیش بینی و ثابت اند و روی فروش محصولات یا ارائه خدمات شرکت، تاثیر چندانی ندارند؛ هرچند برای افزایش کارایی و رشد موفقیت کسب و کار، ضروری اند. برای آشنایی بیشتر با این هزینه ها می توان به مخارجی مانند هزینه پست محصولات، هزینه قبوض تلفن، رفت و آمد های مختلف، هزینه های پذیرایی و موارد این چنینی شرکت اشاره کرد.
هزینه های مالی
به تمام مخارجی که به منظور تامین منابع مالی شرکت صرف می شود، هزینه های مالی می گویند. هزینه های مالی یکی از مهم ترین انواع هزینه ها در حسابداری به شمار می روند به گونه ای که اگر این هزینه ها را محاسبه نکنیم، مدیریت کاملی روی بخش مالی شرکت نخواهیم داشت.
این نوع از هزینه ها به منظور کسب درآمد و نظم دادن به سایر بخش های مالی شرکت مورد استفاده قرار می گیرند. هزینه هایی که در این بخش قرار می گیرند شامل هزینه های مربوط به بخش حسابداری و حسابرسی، جریمه های مالیاتی تحمیل شده به شرکت، استفاده از مشاوره های مالیاتی یا مالی شرکت های دیگر، اقساط بانکی و مواردی از این دسته است.
هزینه های استهلاک
برای درک بهتر هزینه های استهلاک نیاز است با مفهوم دارایی های ثابت آشنا باشید. در تمام سازمان ها و شرکت ها، تجهیزات و وسایلی که برای انجام امور اداری و روزانه مورد استفاده قرار می گیرند، دارایی ثابت نام دارند. هزینه هایی که بابت فرسوده شدن این وسایل یا استهلاک تجهیزات و ابزار آلات صرف می شوند را هزینه های استهلاک می گویند. هم چنین هزینه هایی که بابت تعمیرات ساختمان یا بازسازی محل کار صرف می شوند نیز در این بخش قرار می گیرند.
این نوع از هزینه ها عمدتا به صورت غیر عینی هستند و شاید در طول سال تنها چند بار برای شما دردسر ایجاد کنند اما باید بودجه مستقلی برای آنها در نظر گرفت تا در صورت رخ دادن مشکلات، هزینه های اضافی شرکت بالا نرود.
هزینه های توزیع و فروش
یکی دیگر از انواع هزینه ها در حسابداری، هزینه های توزیع و فروش است. این هزینه ها به بخش های فروش محصولات و خدمات مشتریان مربوط می شود. برخلاف هزینه های استعلاک، این هزینه ها عمدتا عینی بوده و مقدار ثابتی در هر دوره دارد. هم چنین تاثیر گذاری این نوع از هزینه ها در قیمت محصولات بسیار زیاد است و اگر میزان این هزینه ها تغییر یابد، مقدار قیمت محصولات نیز به همان اندازه باید کاهش یا افزایش یابد.
این هزینه ها شامل هزینه های مربوط به بخش انبارداری، بازاریابی، بسته بندی محصولات، تبلیغات مختلف برای خدمات یا محصولات شرکت و حمل و نقل آنها می باشد.
هزینه های حقوق و دستمزد
و در نهایت آخرین مورد از انواع هزینه ها در حسابداری، مربوط به حقوق و دستمزد پرسنل می باشد. این مورد از مهم ترین و پر دغدغه ترین انواع هزینه ها می باشد. هم چنین این بخش جزو هزینه های عینی و ثابت به شمار می رود که مطابق قرارداد، باید ثبت و برآورد شود. هرچند مقدار ثابتی را باید برای این بخش در نظر داشت اما اگر دقیق تر بررسی کنیم، متوجه میزان تغییرات این نوع از هزینه نیز خواهیم شد. مواردی مانند اضافه کاری ها، تاخیر، پاداش ها و موارد دیگر، محاسبه و پیش بینی این هزینه ها را مشکل می کنند.
برای محاسبه آسان این نوع از هزینه، نیاز به ابزارهای مختلف احساس می شود زیرا محاسبه دستی، احتمال خطا را بالا میبرد که در نهایت باعث نارضایتی کارمندان و هرج و مرج خواهد شد. به همین دلیل ما به شما افزونه حقوق و دستمزد نرم افزار حسابداری معین را پیشنهاد می کنیم.
جمع بندی
محاسبه انواع هزینه ها در حسابداری و ثبت درست آنها، از عوامل موثر در سود دهی و افزایش اعتبار شرکت است. نیاز به یک حسابدار حرفه ای برای انجام این امور و ثبت و پیش بینی هزینه ها، در هر سازمان و شرکت معتبر الزامی است.
در این مقاله با مفهوم حسابداری هزینه و انواع هزینه ها در حسابداری آشنا شدید. با خرید یک نرم افزار حسابداری حرفه ای می توانید مدیریت انواع هزینه ها را به سادگی انجام دهید. شما می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.