معرفی مالیات مستقیم و غیر مستقیم

معرفی مالیات مستقیم و غیر مستقیم
معرفی مالیات مستقیم و غیر مستقیم
مالیات مستقیم و غیر مستقیم
فهرست مطالب

در این مقاله قصد داریم تا شما را با مسائل مالیاتی آشنا کنیم و به معرفی مالیات مستقیم و غیر مستقیم می پردازیم. در دنیای امروز که برنامه های کامپیوتری جزئی جدایی ناپذیر از زندگی جوامع بشری شده افراد برای مدیریت مسائل مالی زندگی خود نرم افزارهای متفاوتی همچون نرم افزار حسابداری را به کار می گیرند. با کمک نرم افزار حسابداری می توانند میزان درآمد، حقوق و دستمزد کارکنان و محاسبات مالیاتی خود را براحتی انجام دهند.

در تمامی کشورها مالیات به دو بخش عمده تقسیم می شود. مالیات مستقیم و غیر مستقیم که روش های پرداخت هرکدام نیز متفاوت است. در واقع مالیات‌ مستقیم به مالیات غیرقابل انتقالی گفته می شود که بطور مستقیم از درآمد و دارایی افراد به دولت پرداخت می شود و مالیات‌ غیرمستقیم، به مالیات‌ قابل انتقال و نامحسوسی گفته می شود که مسئولیت پرداخت آن به دیگران منتقل می شود همانند مالیات بر ارزش افروده کالاها

 

تعریف مالیات مستقیم و انواع آن

 

احتمالا برای هرشخصی پیش آمده است که در برخی فاکتورهای خود با کلمه مالیات روبه رو شده باشد. مواردی همچون نقل و انتقال خوردو، ملک یا حتی فیش حقوقی که ماهانه دریافت می کنید و بدون توجه از آن عبور کرده اید.

مالیات مستقیم هزینه ای است که بی واسطه و مستقیما از درآمد یا دارایی مودیان مالیاتی اخذ می شود. تمام افرادی که در کشور درآمدی دارند باید مالیات درآمد خود را پرداخت نمایند حتی اگر محل زندگی شان خارج از کشور باشد. این مالیات مشمول کسب و کارهای آنلاین نیز می باشد و صاحبان کسب و کارهای آنلاین باید مالیات درآمد خود را بپردازند.

مالیات توسط مامورین مالیاتی بطور مستقیم اخذ می گردد. پرداخت مالیات در همه جوامع از اهمیت بالایی برخوردار است چون علاوه بر از بین بردن فاصله طبقاتی در جامعه باعث از بین بردن تورم نیز می گردد و دولت ها برای رفع نیاز فعالیت های اقتصادی و اجتماعی همچون امنیت و زیرساخت های عمرانی از آن استفاده می کنند.

مالیات مستقیم خود به دو بخش اصلی تقسیم می گردد که مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی از انوع مالیاتهای مستقیمی است که توسط افراد جوامع پرداخت می گردد.

مالیات مستقیم و غیر مستقیم

مالیات بر درآمد

 

مالیات بر درآمد همانگونه که از نام آن مشخص است به درآمد افراد تعلق می گیرد که انواع متفاوتی را شامل می شود. درآمد حاصل از حقوق، درآمد حاصل از مشاغل، درآمدهای اتفاقی، درآمد کشاورزی، درآمد املاک و درآمد اشخاص حقوقی از جمله مالیات بر درآمدی است که توسط مامورین مالیاتی بطور مستقیم دریافت می شود و مودیان مالیاتی باید با تکمیل فرم خود اظهاری مالیاتی به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.

مالیات بر درآمد حقوق: هرگاه شخصی برای افراد حقیقی و حقوقی مشغول به کار باشد و درآمدی را کسب نماید، کارفرما باید مالیات فرد را به خزانه دولت پرداخت نماید. این مالیات از حقوق فرد کسر می گردد البته لازم به ذکر است معافیت هایی را شامل می شود که در مقاله ” مالیات حقوق چیست و چه کسی مالیات حقوق پرداخت می کند؟ ” در رابطه با آن کامل صحبت شد.

مالیات بر درآمد مشاغل: مبنای پرداخت این نوع مالیات کل فروش کالا یا خدمات منهای هزینه هاست این مالیات به درآمد مشاغل اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می گیرد.

مالیات بر درآمد اتفاقی: این نوع مالیات بر درآمدی تعلق می گیرد که بطور اتفاقی به فرد رسیده است و تکرا نمی شود همانند مالیاتی که به معاملات تعلق می گیرد. مبلغ این نوع مالیات ها نیز به درآمد کسب شده بستگی دارد.

مالیات بر درآمد کشاورزی: از انواع مالیات بر درآمدها می توان به مالیات بر درآمد کشاورزی اشاره داشت اما هر گونه درآمد ناشی از فعالیتهایی چون دامداری و دامپروری، ماهیگیری، پرورش ماهی، زنبور داری و مواردی از این دست مشمول معافیت های مالیاتی هستند.

مالیات بر درآمد املاک: این نوع مالیات به درآمد حاصل از اجاره املاک و مستغلات، سرقفلی یا املاک اجاره داده نشده اشخاص حقیقی و حقوقی تعلق می گیرد که بر اساس قرارداد عادی و یا رسمی صاحب ملک محاسبه می شود مگر اینکه اینکه مبلغ اجاره 80% کمتر از مبلغ اجاره ملک های مشابه باشد.

مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی: شرکت های حقوقی و انتفاعی موظفند تا از مجموع درآمدهای حاصله مالیات بر درآمد خود را پرداخت کنند که البته مبلغ این مالیات براساس درآمد منهای هزینه ها می باشد.

 

مالیات بر دارایی

 

مالیات بر دارایی نیز خود شامل دو بخش اساسی می شود که مالیات بر ارث و مالیات حق تمبر از مهمترین موارد این نوع مالیات می باشد.

مالیات بر ارث: مالیاتی است که پس از مرگ هر فردی به دارایی های او تعلق می گیرد و وارثین باید این مالیات را پس از دریافت اموال پرداخت نمایند در غیر اینصورت اجازه دخل و تصرف در اموال به ارث برده را ندارند.

مالیات بر حق تمبر: این نوع مالیات به صورت مستقیم از شخص متقاضی برای اسناد اوراق بهادار به وسیله باطل کردن تمبر برای رسمیت اسناد گرفته می شود

مالیات مستقیم و غیر مستقیم

تعریف مالیات غیر مستقیم و انواع آن

 

مالیات غیرمستقیم همانطور که در بالا ذکر شد شامل مالیات هایی است که مسئولیت پرداخت آن بر عهده شخص مشخصی نیست به عبارتی می تواند مصرف کننده نهایی باشد و بار مالیاتی می تواند از شخصی به شخص دیگر منتقل شود. مالیات هایی که به طور غیر مستقیم بر کالاهای مصرفی وضع می شود و از مصرف کنندگان آن دریافت می شود. مالیات بر ارزش افزوده (VAT) یک مالیات غیر مستقیم است.

مالیات بر مصرف، مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی از مهمترین مالیاتهای غیر مستقیمی که در نظام مالیاتی کشور ما أخذ می‌شود.

مالیات بر مصرف: مالیاتی که به برخی کالاهای خاص تعلق می گیرد و افراد با توجه به میزان مصرف این نوع کالا باید مالیات آن را نیز پرداخت کنند همانند مالیات مصرف بنزین

مالیات بر ارزش افزوده: مالیاتی است که در هر مرحله از فرآیند تولید از نیروی کار و مواد اولیه تا فروش محصول نهایی محاسبه می شود. این نوع مالیات بصورت تدریجی و در فرآیند تولید به کالا یا خدت اضافه می شود و معمولا مصرف کنندگان نهایی موظف به پرداخت این نوع مالیات می باشند.

مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی: درجهت حمایت از تولیدات داخلی دولت عوارض و مالیات هایی را برای واردات کالاها درنظر گرفته است. این مالیات بابت صادرات و واردات اجناس توسط دولت اعمال می‌شود و تحت عنوان مالیات بر حقوق و عوارض گمرکی معرفی می گردد.

مالیات مستقیم و غیر مستقیم

تفاوت بین مالیات مستقیم و غیر مستقیم

 

با توجه به معرفی مالیات مستقیم و غیر مستقیم برخی تفاوت ها مطرح می شود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • در مالیات مستقیم پرداخت مالیات قابل انتقال نبوده و باید توسط شخص پرداخت شود اما در مالیات غیر مستقیم امکان انتقال مالیات به شخص دیگر وجود دارد
  • مالیات مستقیم می تواند به کاهش تورم کمک کند اما مالیات غیر مستقیم ممکن است به افزایش تورم منجر شود
  • عدم مدیریت در وصول مالیات‌های مستقیم می‌تواند فرار مالیاتی را امکان‌پذیر کند در حالی که مالیات‌های غیرمستقیم به دلیل اخذ مالیات بر کالاها و خدمات قابل فرار نیست
  • مالیات های مستقیم به کاهش نابرابری ها کمک می کند و همانطور که اشاره شد می تواند فاصله طبقاتی را کاهش دهد و پیش رونده باشد در حالی که مالیات های غیرمستقیم نابرابری ها را افزایش داده و پس رونده  محسوب می شود.
  • مالیات های غیرمستقیم به دلیل وصول راحت و پایدار هزینه های اداری کمتری را به همراه دارند در حالی که مالیات های مستقیم معافیت های زیادی دارند و هزینه های اداری بالاتری را به همراه خواهند داشت.
  • مالیات های مستقیم شامل افراد محدودی می شود اما مالیات های غیر مستقیم از طریق فروش کالا یا خدمت همه افراد جامعه را شامل می شود
  • مالیات غیر مستقیم بر مصرف برخی کالاها همچون سیگار و بنزین می تواند افراد را از مصرف بیش از حد منصرف کرده و و در نتیجه به کشور در زمینه اجتماعی کمک می کند.

 

کلام آخر

 

نرم افزار حسابداری می تواند به تمامی کسب و کارها برای محاسبات مالیاتی مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از نرم افزار حسابداری می توانید میزان درآمدهای سالانه خود را محاسبه کنید، هزینه ها را ثبت کنید، حقوق و دستمزد کارکنان را همراه با محاسبه مالیات پرداخت کنید.

نرم افزار حسابداری معین تمامی امکانات لازم را برای هر شغلی در اختیار شما قرار می دهد. در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری معین را دارید، پیشنهاد می کنیم با دانلود دموی رایگان نرم افزارحسابداری، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به خرید کنید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

بازاریابی B2B چیست؟

معاملات فصلی چیست؟

حقوق و دستمزد چیست؟

برنامه ریزی مالیاتی چیست؟

اهمیت استعلام چک در معاملات

بودجه بندی سرمایه ای چیست؟

روش حل مسئله استخوان ماهی

نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان

راهکار هایی برای رشد کسب و کار خانگی

5 اشتباه در حسابداری که می تواند منجر به ورشکستگی شود

 

منبع: مقاله Difference between Direct and Indirect Taxes

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.