در این مقاله قوانین مالیات بر املاک و انواع مالیات های این حوزه معرفی می شود. کاربرانی که با نرم افزار حسابداری آشنایی دارند براحتی می توانند با کمک این نرم افزار مالیات های پرداختی خود را محاسبه و با تکمیل فرم اظهار نامه مالیاتی به پرداخت مالیات خود اقدام نمایند.
مالیات بر املاک توسط دولت جمع آوری می شود و معمولاً بر اساس ارزش یک ملک محاسبه می گردد. هنگام خرید خانه باید مالیات بر دارایی را به عنوان هزینه مستمر آن ملک در نظر بگیرید و تا زمانی که مالکیت ملک با شماست صورت حساب مالیاتی نیز برای شما ارسال می گردد. مالیات ملک با گذشت زمان از بین نمی رود و به طور کلی در طول سال ها با افزایش ارزش خانه مالیات آن نیز افزایش می یابد. در واقع مالیات بر ملک شما به محل زندگی و ارزش ملک شما بستگی دارد.
مالیات بر املاک علاوه بر خود ملک به مکان آن نیز وابسته است و کسانی که قصد خرید ملک دارند بابد این مورد را مد نظر قرار دهند. در واقع بسیاری از مناطق دارای امکانات رفاهی همچون مدارس، امکانات درمانی و امکانات تفریحی می باشد که تمامی این موارد بر نرخ مالیات ملک شما تاثیرگذار است.
مالیات بر املاک چیست؟
مالیات بر املاک و مستغلات از انواع مالیات مستقیم است که نسبت به درآمد ناشی از اجاره دادن ملک و زمین و هرگونه نقل و انتقال ملک اعمال میشود. در واقع مالیاتی است که بر درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی بابت فعالیت در بازار مسکن وضع میشود و یکی از قدیمی ترین اشکال مالیات است.
انواع مالیات بر املاک
- مالیات بر درآمد اجاره
- مالیات بر مستغلات خالی
- مالیات بر نقل و انتقال
- مالیات بر خانه های لوکس
- مالیات بر ساخت و ساز
مالیات بر درآمد اجاره
درصورتی که شخص حقیقی یا حقوقی ملکی را اجاره می دهد باید مالیات آن را نیز بپردازد. دو نوع مالیات بر اجاره وجود دارد اجاره های دست اول که یک طرف قرارداد مالک بوده و طرف دیگر مستاجر، در این شرایط مالک باید مالیات ملک را بپردازد اما نوع دیگر که جزو اجاره های دست دوم محسوب می شود مالک نقشی دراجاره ملک ندارد یعنی ملک را به مستاجری واگذار کرده و آن مستاجر مجدد ملک را به شخص دیگری واگذار می کند. در این شرایط مالک نباید مالیات بپردازد.
در اجاره های دست دوم مبلغ مالیات بر اساس تفاوت مبلغ اجارهای که مستاجر پرداخت کرده و مبلغی است که طی اجاره دادن ملک دریافت میکند. درصورتی که برای اجاره ملک قراردادی تنظیم نشده باشد مالیات پرداختی براساس 80 درصد ملک های مشابه درنظر گرفته می شود.
مالیات بر املاک خالی
از سال 94 با توجه به افزایش ساخت و ساز در کشور و افزایش واحدهای مسکونی خالی در شهرها و شهرستان های اطراف دولت جهت جلوگیری از تورم، افزایش تصاعدی نرخ املاک و احتکار ملک، دولت در بخش قانون مالیات مستقیم مادهای جهت لزوم گرفتن مالیات از خانههای خالی ایجاد کرد.
با توجه به این قانون هر واحد مسکونی یا تجاری که در پایگاه ملی املاک کشور خالی شناخته میشود و نظربه اینکه این ملک درشهرهایی با بیش از 100هزار نفر جمعیت باشد مشمول پرداخت مالیات می گردد و مالک از سال دوم باید مالیات بر املاک خود را پرداخت نماید. قانون پرداخت مالیات برای سال دوم برابر با نیمی از مالیات بر درآمد اجاره، برای سال سوم برابر با مالیات بر درآمد اجاره و برای سال چهارم و بعد از آن، معادل 1.5 برابر مالیات بر درآمد اجاره در نظر گرفته شده است.
مالیات بر نقل و انتقال
مالیاتی که برای خرید و فروش واحد مسکونی یا تجاری پرداخت می شود شامل دو مورد مالیات بر نقل و انتقال ملک و مالیاتی است که بر انتقال حق واگذاری ملک (واگذاری سرقفلی) درنظر گرفته می شود.
مالیات بر نقل و انتقال ملک: در تعین مبلغ مالیات بر نقل و انتقال عوامل زیادی تاثیرگذار است. عواملی همچون مساحت عرصه و بنا، قدمت بنا یا سال ساخت ملک، امکانات خود ملک، نوع کاربری ملک که تجاری است یا ملکی و حتی محل ساخت ملک که در حاشیه خیابان است یا خیر. براساس ماده ۵۹ قانون مالیاتهای مستقیم، هرگونه جابهجایی و انتقال ملک مالیات آن ۵ درصد بر ارزش معامله است که بصورت زیر محاسبه می گردد.
میانگین قیمت روز ملک در هر منطقه توسط ارگان های زیر ربط تعیین می گردد و بر اساس آن مالیات بر نقل و انتقال ملک را محاسبه میکنند. گاهی ممکن است ارزش معاملاتی یک ملک تا یک چهلم قیمت واقعی افت کند. اگر ارزش معاملاتی ملکی را ۵ میلیون تومان در نظر بگیریم و درصد مالیات بر ارزش معاملاتی آن 5 درصد باشد. رقمی معادل ۲۵۰ هزار تومان مالیات این نقل و انتقال تعیین خواهد شد.
مالیات انتقال سرقفلی: به مالیاتی که دارنده حق سرقفلی در زمان انتقال حق سرقفلی خود به غیر باید پرداخت نماید مالیات انتقال سرقفلی می گویند. هزینه پرداختی 2 درصد از وجوه دریافت شده توسط صاحب امتیاز است و باید ظرف مدت سی روز با تکمیل اظهار نامه مالیاتی هزینه را پرداخت نماید.
مالیات بر خانه های لوکس
در قانون جدید مالیاتی دولت به اخذ مالیات از صاحبان خانه های لوکس اقدام نموده. خانههای لوکس مربوط به خانه، باغ ویلا و باغچه با ارزش بیش از ۱۰ میلیارد تومان می باشد. مالیات برخانههای لوکس به مجموع قیمت خانههای یک فرد تعلق نمی گیرد و هر خانه به صورت جداگانه بررسی می گردد. اگر فردی دارای چند آپارتمان یا باغ ویلا باشد و ارزش تک تک این مستغلات کمتر از ده میلیارد تومان باشد، مشمول مالیات نخواهد شد حتی اگر مجموع ارزش آنها بیش از ده میلیارد تومان شود.
مالیات بر ساخت و ساز
درصد مالیات بر ساخت و ساز برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت است یعنی درصدی که شرکت های انبوه ساز و بنیاد مسکن پرداخت می کند با سازندگان حقیقی همچون خردهسازان یا بساز و بفروشها متفاوت است.
بر اساس مصوبه قانون مالیات بر ساخت و ساز، هرگونه ساخت و ساز مسکن توسط سازندگان حقیقی اعم از انبوهسازان، شامل ۱۵ تا ۲۵ درصد مالیات از محل سود سازنده است که باید از اولین فروش واحد مسکونی پرداخت شود و اما شرکت های حقوقی که دارای مجوز می باشند باید ۲۵ درصد از درآمد حاصل از فروش واحدهای نوساز خود را به دولت پرداخت نمایند. شرکتهای تعاونی مسکن نیز ۱۸.۷۵ صدم درصد از سود ساخت و فروش املاک نوساز خود را به سازمان امور مالیاتی واگذار خواهند نمود. این قانون مربوط به سال 95 بوده و ملکی که در اسفند 94 پروانه ساختمانی واحد مسکونی مورد نظر را دریافت کرده از پرداخت مالیات معاف می باشند.
کلام آخر
استفاده از نرم افزار حسابداری برای تمامی مشاغل لازم و ضروری است. کسب و کارها براحتی می توانند با استفاده از نرم افزار حسابداری هزینه ها و درآمدهای خود را ثبت و مدیریت نمایند. نرم افزار حسابداری معین امکانی را در اختیار کاربران قرار می دهد تا با دانلود دموی رایگان نرم افزارحسابداری، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهند و در صورت رضایت اقدام به خرید نرم افزار کنند.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.
مقالات مرتبط
پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.
نرم افزار حسابداری برای کامپیوتر
14 ویژگی نرم افزار حسابداری آسان
چرا نباید از نرم افزار فاکتور رایگان استفاده کنیم؟
عوارض و مالیات چیست و چگونه محاسبه می شود؟