معرفی و بررسی انواع روش های حسابداری
حسابداری یک عملیات لازم و واجب در هر سازمانی محسوب می شود. بکارگیری درست و بجا از انواع روش های حسابداری باعث ایجاد روند رو به رشد در هر سازمان و کسب و کاری می شود. در واقع اگر حسابداری به درستی استفاده شود توانایی جذب سرمایه گذاران جدید را دارد. همچنین می تواند مشتریان را جذب کند و رضایت کارمندان و کل مجموعه را در پیش دارد. اما بسته به نوع کسب و کار، حسابداری به چند دسته مختلف تقسیم می شود. در ادامه مقاله انواع روش های حسابداری را بررسی کرده ایم.
این تقسیم بندی حسابداری به انواع مختلف، برای استفاده مشاغل گوناگون مفید است و نتایج بهتری را به دنبال خواهد داشت. به همین منظور اگر شما حسابدار هستید و یا در این رشته تحصیل می کنید بهتر است انواع روش های حسابداری را بشناسید و طرز بکارگیری و استفاده هر کدام را در جای خود فرا بگیرید تا بتوانید تبدیل به یک حسابدار موفق شوید.
انواع روش های حسابداری را می توان به 6 دسته تقسیم کرد
1. حسابداری فروشگاهی
2. حسابداری شرکت های خدماتی
3. حسابداری شرکت های بازرگانی
4. حسابداری شرکت های پیمانکاری
5. حسابداری شرکت های تولیدی
6. حسابداری شرکت های بازرگانی خارجی
حسابداری مالی هر یک از این دسته ها متفاوت هستند و انواع روش های حسابداری و تعریف آنها در زیر آمده است :
حسابداری فروشگاهی
حسابداری فروشگاهی جزو ساده ترین انواع روش های حسابداری می باشد که در این دسته درآمد حاصل از فروش کالاها و اجناس مختلف تامین می شود. مانند سوپر مارکت، لوازم یدکی، موبایل فروشی و غیره. قابل توجه است که نرم افزار حسابداری فروشگاهی نسبت به دسته های دیگر باید ساده تر و نزدیک به امور روزمره فروشگاه باشد و کاربر را درگیر اصول سخت و پیچیده حسابداری نکند چون این افراد تخصص و تحصیلات حسابداری ندارند.
مدیریت حساب کتاب سوپرمارکت ها و سایر فروشگاه ها در این بخش قرار می گیرد.
حسابداری شرکت های خدماتی
یکی دیگر از انواع روش های حسابداری، حسابداری شرکت های خدماتی است. این شرکت ها از نظر حسابداری به شرکت های ساده شناخته می شوند که درآمد حاصل از این شرکت ها با ارائه خدمات می باشد. مانند بیمارستانها، آژانس های هواپیمایی، شهرداری ها، آژانس های تاکسی و امثال این شرکت ها. کار حسابدار در این شرکت ها تنها با قسمت هزینه و درآمد است که پایه حسابداری می باشد و می توان گفت حسابداری این گونه شرکت ها راحت می باشد.
حسابداری شرکت های بازرگانی
درآمد این شرکت ها حاصل از خرید و فروش کالا می باشد به این معنی که کالایی را خریداری کرده و با افزودن درصدی به آن، کالا را می فروشند. حسابدار شرکت بازرگانی باید علاوه بر دانش حسابداری شرکت های خدماتی اطلاعات کاملی از حسابداری بازرگانی داشته باشند.
حساب های مورد نیاز برای حسابداری شرکت های بازرگانی شامل حسابهای ترازنامه ای و حساب های سود و زیان می شود. حساب های ترازنامه ای شامل دارایی های غیرجاری ،دارایی های جاری، حقوق مالکانه، بدهی های غیر جاری و بدهی های جاری می شود.
حساب های سود و زیان نیز شامل موجودی کالا، فروش کالا، خرید و برگشت از خرید کالا، تخفیفات فروش و موارد این چنینی می شود.
حسابداری شرکت های پیمانکاری
در این نوع شرکت ها با توجه به کاری که برای کارفرما انجام میدهند، صورت وضعیت یا صورت حسابی تنظیم میکنند و از این طریق کسب درآمد می کنند. مانند سازمان های دولتی و وزارتخانه ها که کارهای خودشان را شرکت های پیمانکاری واگذار میکنند و با توجه به قراردادشان و نوع کار، به شرکت ها پرداخت خواهند داشت .
این نوع حسابداری شامل یک قرار داد معتبر میان کارفرما و پیمانکار می باشد. از ارکان اصلی عملیات های پیمانکاری، کارفرما، پیمانکار و قرارداد می باشد که روش های اجرای حسابداری و بستن قرارداد در این بخش، شامل دو نوع تکمیل شده و درصد پیشرفت کار است.
در حسابداری پیمانکاری هزینه ها انواع مختلفی دارند و به سه بخش هزینه های مستقیم، غیر مستقیم و هزینه های بی ارتباط تقسیم بندی می شوند.
حسابداری شرکت های تولیدی
شرکت های تولیدی همانطور که از اسمشان مشخص هست، در ازای تولید کالا و فروش آن سود کسب میکنند. به این شرکت ها، شرکت های صنعتی هم گفته می شود . حسابدار در این شرکت باید به اطلاعات تولید کالا مشرف باشد تا بتواند فرمول های تولید و هزینه ها را به درستی در حسابداری ثبت کند و قیمت نهایی محصول تولید شده را محاسبه کند.
اهداف حسابداری شرکت های تولیدی شامل این موارد می باشد: برنامه ریزی های مالی و غیر مالی، تعیین بهای تمام شده کالاها، گزارش گیری از هزینه های جاری و غیر جاری، تعیین کارایی افراد و تجهیزات ، جمع آوری اطلاعات در زمینه حسابداری صنعتی و تعیین میزان سود و زیان
حسابداری شرکت های بازرگانی خارجی
این شرکت ها همانگونه که از اسمشان مشخص است، از نظر خرید کالا با خارج از شرکت در ارتباط اند و حسابدار باید بتواند فاکتور های خرید که با واحد پولی متفاوتی خریداری می شود و هزینه های جانبی دیگری هم دارد را در سیستم حسابداری ثبت نماید و همچنین پرداختی هایی هم که به این شرکت ها انجام می شود را ثبت سند کند.
جمع بندی
بنابراین حسابدارانی که در هر یک از این نوع شرکت ها فعالیت دارند باید اطلاعات لازم و مربوطه حرفه خود را درباره انواع روش های حسابداری کسب نمایند و به روز باشند و همچنین حسابدارانی که در هر یک از این حوزه ها فعالیت دارند بهتر است قبل از وارد شدن به حوزه دیگر اطلاعات کاملی را کسب نمایند.
گروه نرم افزاری معین برای انواع روش های حسابداری، نرم افزار اختصاصی آن را طراحی کرده و برای حسابداران محترم عرضه کرده است.
در صورتی که هنوز از نرم افزار حسابداری معین استفاده نمی کنید و قصد خرید آن را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.