مدیریت ریسک و مراحل اجرای آن

مدیریت ریسک و مراحل اجرای آن
مدیریت ریسک و مراحل اجرای آن
مدیریت ریسک
فهرست مطالب

در راه اندازی هر کسب و کاری ممکن است با فرصت ها یا ریسک هایی روبرو شوید. این موضوع تنها مربوط به راه اندازی کسب و کار نمی شود و در تمام پروژه هایی که در طول عمر خود درگیر آن هستید صدق می کند؛ به همین دلیل مدیریت ریسک موضوع مهمی است که موفقیت بسیاری از پروژه ها به آن بستگی دارد.

تفاوتی ندارد در کدام حوزه فعالیت دارید؛ هر سازمان یا شرکتی به نوعی با ریسک های مختلف در طول دوره ها مواجه می شود. در این صورت اگر با مدیریت ریسک آشنا باشید، توان ارزیابی و کنترل عوامل مخرب را دارید و می توانید احتمال خطر را به حداقل برسانید.

در این مقاله قصد داریم به موضوع مدیریت ریسک و جنبه های گوناگون آن بپردازیم. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

مدیریت ریسک چیست؟

 

مدیریت ریسک شامل موضوعاتی مانند شناسایی، ارزیابی و تجزیه تحلیل و هم چنین ارائه راه حل و پاسخ به عوامل مخرب است. این عوامل در طول دوره های مختلف می توانند سلامت یک شرکت یا کسب و کار را نشانه گیری کنند. می توان مدیریت ریسک را نوعی روش پیشگیرانه دانست زیرا در این شیوه، تمام مواردی که ارزیابی می شوند، با هدف جلوگیری از وقوع مشکل است و سعی بر کنترل بالای موارد مخرب قبل از وقوع مشکلات اهمیت دارد، نه اینکه واکنشی به اتفاقات داده شود.

مدیریت ریسک این پتانسیل را دارد تا از احتمال وقوع یک ریسک پر خطر جلوگیری کند و تاثیرات آن را تا حد امکان کاهش دهد. اهمیت این فرآیند به این دلیل است که با اقدامات فوری و روش های کاربردی، نیاز به مدیریت بحران احساس نشود و مشکل تا این مرحله پیش نرود.

ساختارهای مدیریت ریسک به نوعی حرفه ای برنامه ریزی شده اند. این ساختار ها چیزی بیشتر از اشاره و شناسایی ریسک های موجود در هر کسب و کار انجام می دهند. در مدیـریت ریسک باید به محاسبه عدم قطعیت ها پرداخته و تاثیر آنها را روی تجارت و کسب و کار را بررسی کنید. پس از بررسی و ارزیابی این موضوع، مرحله رد یا پذیرش ریسک باید انجام شود. اگر سطح تحملی که شرکت برای خود تعیین کرده پایین باشد، نیاز است ریسک هایی با احتمال خطر رد شوند و اگر تحمل بالای شرکت از قبل پایه ریزی شده است، می توان ریسک را با خطرات احتمالی پذیرفت و آن را تبدیل به فرصت کرد.

مدیریت ریسک

 

اگر مدیـریت ریسک بصورت دقیق و منظم در هر سازمان یا شرکتی استفاده شود، تبدیل به روند کلی شرکت شده و در این صورت، شرکت شگفتی های زیادی را تجربه نخواهد کرد. به نوعی نمودار پیشرفت تجارت ثابت خواهد داشت. به طور کلی واکنش هایی که شرکت ها به خطرات و ریسک های موجود می توانند داشته باشند شامل سه نوع است:

  • اجتناب

    این پاسخ به این معنی است که در صورت ایجاد ریسک های مختلف، شرکت در تلاش است آن ها را بدون بررسی های زیاد از بین ببرد و احتمال خطرات آن را از همان ابتدا نابود کند

  • کاهش

    این پاسخ نیز زمانی رخ می دهد که شرکت مجبور به پذیرش ریسک است اما سعی می کند خطرات احتمالی و اثرات آنها را کاهش دهد.

  • پذیرش

    این پاسخ نیز زمانی رخ می دهد که شرکت مجبور به پذیرش ریسک شده است و از خطرات احتمالی آن نیز مطلع است. با این صورت به استقبال ریسک رفته و در صورت رخ دادن مشکلات، اقدام به مدیریت بحران می کند.

 

مراحل اجرای مدیریت ریسک

 

تحلیل و مدیـریت ریسک فرآیندی علمی و برنامه ریزی شده است. این رویکرد حل مسئله از ابزار های مختلفی برای ارزیابی و رتبه بندی ریسک ها استفاده می کند. در این بخش فرایند تحلیل ریسک را بررسی می کنیم.

 

شناسایی ریسک ها و خطرات موجود

 

برای شناسایی ریسک ها، نیاز به جلسات طوفان فکری است. پس از برگزاری جلسه ارائه پیشنهادات در مورد خطرات احتمالی، نیاز است تمام خطرات و ریسک ها طبقه بندی شوند و اولویت آنها مشخص شود. این فرآیند هم به این دلیل اتفاق می افتد چون کاهش تمام خطرات امری امکان ناپذیر است و باید با توجه به اولویت بندی، خطراتی که مشکلات بیشتری را برای سازمان یا شرکت بوجود می آورند را با سرعت بیشتری پیگیری کنند.

مدیریت ریسک

 

ارزیابی ریسک

 

ازریابی خطراتی که احتمال وقوع آنها بالاست در مرحله بعد قرار دارد. همیشه شناسایی خطرات امر مهمی است اما باید نحوه ایجاد این خطرات نیز بررسی شود. در این مرحله از مدیریت ریسک، تمام خطرات ارزیابی می شوند و مشخص می شود که چه تاثیراتی روی کسب و کار خواهند داشت یا اینکه دلیل شکل گیری آنها چه موضوعاتی بوده است.

 

واکنش مناسب

 

مرحله بعدی که در این فرآیند باید انجام شود، مربوط به ارائه پاسخ و واکنش مناسب به ریسک های شناسایی و ارزیابی شده است. در ین مرحله با توجه به اولویت بندی که انجام شده است، سه نوع واکنش (که شامل اجتناب، کاهش و رد می شود) نشان داده می شود. هم چنین باید اقداماتی در صورت رخ دادن دوباره این ریسک ها و خطرات تعیین شود.

 

تعیین شیوه های پیشگیرانه

 

مرحله نهایی فرآیند مدیریت ریسک مربوط به ایده ها و راه های پیشگیری برای خطرات احتمالی است. این ایده ها و روش های کاربردی بهینه و توسعه یافته را در صورت بروز خطر، می توان عملی نمود.

مدیریت ریسک

 

جمع بندی

 

سرمایه گذاری ها، راه اندازی کسب و کار، تغییر حرفه شغلی و موارد بسیاری در زندگی ما وجود دارند که با خطرات و ریسک های زیادی آمیخته شده اند که تاثیرات زیادی در رشد یا بقای آنها دارند. مدیریت ریسک فرآیندی است که به بررسی و ارزیابی این عوامل پرداخته و سعی در پیشگری از وقوع خطرات احتمالی دارد. این روش تاثیر زیادی در رشد شرکت ها و سازمان های مختلف دارد.

در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری مناسبی را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

ترازنامه حسابداری چیست؟

تنخواه گردان حسابداری و انواع آن

تفاوت میان حسابداری و مدیریت مالی

آشنایی با کدینگ حسابداری و روش انجام آن

حسابداری سبز و تفاوت آن با حسابداری سنتی

هوش اقتصادی (هوش مالی) و آشنایی با 5 جنبه اصلی آن

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.