حسابداری سبز و تفاوت آن با حسابداری سنتی

حسابداری سبز و تفاوت آن با حسابداری سنتی
حسابداری سبز و تفاوت آن با حسابداری سنتی
حسابداری سبز
فهرست مطالب

با توجه به افزایش جمعیت کشور های مختلف، یکی از دغدغه های اصلی که دولت ها با آن روبرو هستند، محدودیت منابع طبیعی و حفظ محیط زیست است. یکی از بخش هایی که تاثیر بسیار زیادی روی محیط زیست و منابع آن دارد نیز، اقتصاد است. اقتصاد و محیط زیست، به صورت جدانشدنی به هم متصل اند به گونه ای که تمام فعالیت های اقتصادی، روی محیط زیست تاثیر خواهد گذاشت.

به همین دلیل، حسابداری سبز به عنوان یکی از راه های حفظ منابع طبیعی در زمینه اقتصاد به خصوص حسابداری، معرفی شده است. این اصطلاح، دانشی است که از آن به منظور بهره گیری پایدار از منابع طبیعی و حفظ محیط زیست استفاده می شود. چالش هایی که دولت ها در حسابداری سبز با آن مواجه اند شامل مواردی مانند مقابله با جنگل زدایی، گسترش بیابان ها، تولید گاز های مخرب و … می شود.

در این مقاله قصد داریم در مورد حسابداری سبز و تفاوت آن با حسابداری سنتی صحبت کنیم. اگر به این موضوع علاقه مندید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

حسابداری سبز چیست؟

 

این اصطلاح از حسابداری، مربوط به مسئولیت های حیطه اجتماعی است که اولین بار توسط فردی به نام پیتر وود معرفی شد. حسابداری‌ سبز شامل قوانینی است که آثار ناشی از آلودگی های زیست محیطی را شناسایی، ثبت و گزارش می کند.

حسابداری سبز

 

این نوع حسابداری شاید در کشور ما جا نیوفتاده باشد اما نمی توان تاثیرات بالای آن را در حفظ محیط زیست انکار کرد. این نوع حسابداری هنوز مراحل ابتدایی خود را طی می کند و یکی از جنبه های جدید دانش حسابداری است بنابراین استاندارهای دقیقی برای آن تعریف نشده است. اما عملکرد اصلی این نوع حسابداری، ثبت و گزارش هزینه های زیست محیطی به سهدامداران شرکت است.

 

هدف از حسابداری سبز

 

هدف کلی از اجرای حسابداری‌ سبز، در نظر گرفتن محیط زیست به عنوان یک سرمایه است. بنابراین تمام کارهایی که برای افزایش و رشد سرمایه و جلوگیری از هدر رفتن آن باید انجام شود، در حسابداری سبز نیز باید اجرا شود با این تفاوت که سرمایه ما، همان محیط زیست است. در این نوع حسابداری، فرآیندهایی که در کسب و کار ها به محیط زیست آسیب می رسانند، شناسایی و ثبت می شود.

مشاغل و کسب و کارهایی که به دنبال کاهش آلودگی در فعالیت های تجاری و اقتصادی خود هستند، موفقیت بیشتری را کسب خواهند کرد و طرح های تجاری که بر مبنای حسابداری سبـز ارزیابی شده است، موقف تر عمل می کنند.

حسابداران این بخش نیز دارای وظایف به خصوصی هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد:

  • شناسایی و تشخیص فرصت هایی برای افزایش اعتبار مالیاتی شرکت ها و سازمان ها
  • شناسایی و بررسی روش های جایگزین و بهینه در فرآیند های مالی به منظور کاهش هزینه ها
  • بررسی و گزارش خطرات ناشی از عدم پاسخگویی به مجازات های اعمال شده و سایر جریمه ها

حسابداری سبز

 

تفاوت حسابداری سبز و حسابداری سنتی

 

تنها تفاوت این دو نوع حسابداری، میزان توجه و اهمیت به محیط زیست است و در سایر موارد، تفاوت آنچنانی مشاهده نمی شود.

در حسابداری سنتی تمرکز اصلی روی سودآوری است. در این فرآیند، منابع طبیعی و محیط زیست به عنوان سرمایه در نظر گرفته نمی شود و تمرکز روی اعداد و ارقام است. در این حسابدای، آثاری که فعالیت های اقتصادی روی محیط زیست می گذارند به ارقام تبدیل نخواهد شد و عملا این تاثیرات نادیده گرفته می شوند.

اما در حسابداری سبز، محیط زیست به عنوان یک سرمایه محسوب می شود و تمام هزینه های زیست محیطی، در بخش های مختلف حسابداری لحاظ می شود.

 

کاربرد ها و مزایای حسابداری سبز

 

با وجود طی کردن مراحل اولیه این نوع حسابداری، تاثیرات و مزایایی که حسابداری سـبز روی کسب و کارها دارد توسط پژوهشگران این رشته به اثبات رسیده است. کاهش هزینه ها در بخش های مختلف، از جمله کاربرد این نوع حسابداری است. هزنیه های که در حسابداری‌ سبز مورد توجه قرار حواهند گرفت شامل موراد زیر می شوند:

  • هزینه های مربوط به تهیه تجهیزات تصفیه آب و هوا
  • هزینه های جلوگیری از آلودگی هوا و آب
  • هزینه های مدیرتی حمایت از محیط زیست
  • هزینه های مرتبط با حفظ آب

از دیگر کابردهای این حسابداری می توان به مواردی مانند:

  • ایجاد جایگاه اجتماعی بهتر و ارائه تصویری مناسب از سازمان
  • دستیابی به توسعه پایدار
  • اجرای سیستم مدیریت محیط زیست
  • کاهش چشمگیر هزینه های زیست محیطی و یا حذف آنها
  • کمک به بهبود هزنیه یابی و قیمت گذاری روی محصولان با درک صحیح از هزینه های زیست محیطی
  • تولید محصولات سازگار با محیط زیست که استقبال مخاطبان را در بر دارد
  • پشتیبانی از حساب های مختلف

حسابداری سبز

 

پشتیبانی حسابداری سبز از حساب های مختلف

 

همانطور که گفته شد، یکی از مزایای حسابداری‌ سبز، پشتیبانی از حساب های مختلف است. حساب هایی که توسط این نوع حسابداری پشتیبانی می شوند شامل موارد زیر می باشند:

 

جمع بندی

 

توجه بیشتر به مسائل زیست محیطی، یکی از اصلی ترین راهکار های دولت ها برای مقابله با آلودگی های بیشتر و جلوگیری از نابودی محیط زیست است. برای مقابله با این اتفاقات روش های گوناگونی بوجود آمده است که حسابداری سبز یکی از این روش هاست.

حسابداری سبز روشی است که به نگهداری و حفظ محیط زیست کمک شایانی می کند. در این نوع حسابداری، محیط زیست به عنوان سرمایه شناخته شده و در معاملات و فعالیت های تولیدی، به شکلی صحیح مورد توجه قرار می گیرد.

برای خرید یک نرم فزار حسابداری معتبر و مناسب، پیشنهاد می کنیم با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

ترازنامه حسابداری چیست؟

مدیریت ریسک و مراحل اجرای آن

تنخواه گردان حسابداری و انواع آن

تفاوت میان حسابداری و مدیریت مالی

آشنایی با کدینگ حسابداری و روش انجام آن

هوش اقتصادی (هوش مالی) و آشنایی با 5 جنبه اصلی آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.