استانداردهای حسابرسی میدانی چیست؟

استانداردهای حسابرسی میدانی چیست؟
استانداردهای حسابرسی میدانی چیست؟
حسابرسی میدانی
فهرست مطالب

 

حسابرسی میدانی

 

 اگر مقالات گروه حسابداری معین را مطالعه کرده باشید، حتما با موضوع حسابرسی و استاندارهای آن آشنایی دارید. یکی از انواع حسابرسی، حسابرسی میدانی است که کاربرد بالایی در بحث های مالیاتی دارد. این نوع حسابرسی نیازمند نیروی انسانی با تجربه و خبره است. هم چنین انجام حسابرسی های میدانی، زمان بیشتری را نسبت به سایر روش های دیگر می طلبد.

برای آشنایی بیشتر با این نوع از حسابرسی، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

حسابرسی مالیاتی چیست؟

 

بحث مالیات یکی از ارکان مهم دنیای اقتصادی امروز است. مالیات بخش مهمی از درآمد دولت را تشکیل می دهد که باید به منظور ارائه خدمات به شهروندان مورد استفاده قرار گیرد. برای انجام صحیح فرآیندهای صورت گرفته در این بخش، حسابرسی مالیاتی اهمیت بالایی دارد. در صورت فقدان این حسابرسی و شفاف نبودن حساب های مالیاتی سازمان ها، مشکلات زیادی بوجود خواهد آمد.

حسابرسی میدانی

 

بحث امروز ما که در مورد حسابرسی میدانی است، یکی از انواع حسابرسی مالیاتی را تشکیل می دهد. در ادامه بیشتر با این روش حسابرسی آشنا خواهیم شد.

 

حسابرسی میدانی چیست؟

 

این نوع از حسابرسی مالیاتی، به پرونده هایی اختصاص می یابد که دارای ریسک بالاتر و اهمیت بیشتری هستند. اغلب پرونده هایی که شک و شبهه در حسابرسی آنها زیاد است، توسط حسابرسی میدانی مورد بازرسی مجدد قرار می گیرند. هر چند این حسابرسی زمان بیشتری را از سازمان حسابرسی می گیرد و نیرو های حرفه ای تری را می طلبد، اما انجام آن ضروری است و نباید از آن چشم پوشی کرد.

در این روش، حسابرسان مالیاتی در محل فعالیت مورد نظر، حضور پیدا می کنند و حسابرسی را صرفا به پرونده ها خلاصه نمی کنند. هرچند ضروری است که برخی مدارک، به حسابرسان میدانی و مالیاتی ارائه شود. این مدارک شامل موارد زیر می شوند:

  • جزئیات مربوط به مالیات های تکلیفی و معافیت های مالیاتی
  • اسناد حسابرسی که به امور مالیات فرستاده شده اند
  • مدارک مربوط به حقوق و دستمزد مالیاتی
  • تمامی فهرست های خرید یا اجاره
  • لیستی از دفاتر قانون حسابداری

 

دلایل انجام حسابرسی میدانی

 

این روش از حسابرسی به دلیل هزینه بر بودن آن، اغلب به دلایل خاصی انجام می شود. دلایلی که باعث انجام حسابرسی میدانی می شوند را در این بخش نام می بریم:

  • کافی نبودن اسناد و مدارک ابزاری هنگام بررسی فعالیت ها
  • عدم مراجعه مودی در زمان مشخص شده یکی دیگر از دلایل انجام حسابرسی میدانی است
  • زمانی که امکان تعیین درآمد مالیاتی در حسابرسی اداری وجود نداشته باشد
  • اسناد و مدارک درخواستی بصورت کامل ارائه نشده باشد
  • هنگامی که انجام حسابرسی ها با صلاح دید حسابرس مربوطه، به دلیل فعالیت وسیع تر باید میدانی انجام شود

حسابرسی میدانی

 

استانداردهای حسابرسی میدانی

 

برخی استانداردها و دستورالعمل ها برای انجام حسابرسی های مالیاتی و میدانی توسط سازمان امور مالیاتی کشور ثبت شده است. در ادامه این مقاله به بررسی مهم ترین بندهای این دستور العمل می پردازیم:

  • درآمد مشمول مالیات در حسابرسی میدانی، طبق قانون مالیات های مستقیم باید تعیین شود.
  • اگر قوانین مالیات های مستقیم در مورد درآمد مشمول مالیات در حسابرسی های میدانی صراحت نداشته باشد، ملاک اصلی قوانین معین دیگر است.
  • در حسابرسی های میدانی اگر قانون در موردی سکوت کرده باشد، پیروی از بخش نامه ها و دستورالعمل های سازمان امور مالیاتی اجباری است.
  • طی حسابرسی های میدانی، تمام درآمد های بدهی های ارزی و حاصل از تعیین دارایی ها، مشمول مالیات هستند به جز مواردی که با تعیین قوانین، معاف از پرداخت مالیات هستند.
  • در صورتی که پس از انجام حسابرسی های میدانی و ارسال گزارشات، معلوم شود مواردی در تعیین مالیات یا بخش های دیگر دچار اشتباه شده اند، باید به سرعت به اداره امور مالیاتی اعلام شوند.
  • طی حسابرسی های میدانی ،نسخه اصلی گزارشات به همراه مستندات لازم باید به مودی مالیاتی تحویل داده شود و نسخه دوم گزارشات در اختیار حسابرس قرار گیرد.
  • مواردی که در گزارشات میدانی حسابرسی ذکر شده اند باید با کاربرگ های حسابرسی صورت های مالی مطابقت داشته باشند.
  • انجام حسابرسی های میدانی و صورت های مالی به نوعی باید برنامه ریزی شود که در حین انجام آن، حسابرسی مالیاتی نیز صورت گیرد.
  • در حسابرسی میدانی، فرد حسابرس وظیفه دارد تاریخ های مراجعه به محل تعیین شده را کتبا به مودی ابلاغ نماید. فاصله های ابلاغ نباید کمتر از 7 روز و بیشتر از 15 روز باشند. هم چنین در صورتی که مودی درخواست افزایش تاریخ را داشته باشد و مسئول حسابرس نیز موافقت کند، مهلت مراجعه تا 10 روز قابل افزایش است.
  • در حسابرسی های میدانی، مودی مستلزم به ارائه دفاتر و مدارک درخواستی در مدت زمان تعیین شده است.
  • تمامی موارد بستانکاری، باید به درآمدهای مشمول مالیاتی افزوده شوند.

 

حسابرسی های مرتبط با حسابرسی میدانی

 

همانطور که گفتیم، حسابرسی میدانی یکی از زیر مجموعه های حسابرسی مالیاتی است. روش های دیگری از حسابرسی مالیاتی وجود دارند که مرتبط با حسابرسی میدانی می باشند. در این بخش این روش ها را بررسی می کنیم.

 

حسابرسی اداری

 

برخلاف حسابرسی میدانی که مربوط به موارد پر اهمیت و پر شک و تردید بود، حسابرسی اداری برای مودیان کوچک و پرونده هایی با اهمیت پایین تر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع از حسابرسی درست بر خلاف حسابرسی میدانی زمان کمتری را از سازمان حسابرسی می گیرد و توسط یک شخص انجام می شود.

 

بازرسی

 

در این نوع از حسابرسی برخلاف دو نوع قبلی، هیچ اظهارنامه ای مورد بررسی قرار نمی گیرد. هدف از اجرای بازرسی مالیاتی را می توان افزایش کیفیت گزارش های حسابرسی میدانی و اداری نام برد. هم چنین بروز رسانی اطلاعات مودی و تکمیل گزارشات مالیاتی، یکی دیگر از اهداف انجام بازرسی مالیاتی است.

حسابرسی میدانی

 

 

جمع بندی

 

حسابرسی میدانی یکی از بخش های حسابداری مالیاتی است که اهمیت بالایی در پرونده های ریسک پذیر دارد. این روش از حسابرسی اغلب برای موارد پر اهمیت و مواردی که دارای شک و شبهه زیادی هستند مورد استفاده قرار می گیرد.

برای افزایش دقت و سرعت انجام امور حسابداری، استفاده از یک نرم افزار حسابداری معتبر الزامی است. در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری مخصوص کسب و کار خود را دارید پیشنهاد می کنیم با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

تفاوت حسابداری و حسابرسی

نقش موسسه عالی حسابرسی در بحران های مالی

آشنایی با سازمان رسمی حسابرسی

حسابرسی عملیاتی چیست؟

آشنایی با حسابرسی و انواع آن

استاندارد های حسابرسی

حسابرسی عملکرد چیست ؟

حسابرسی بر مبنای خطر چیست؟

مهمترین اصول و قواعد حسابرسی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.