آشنایی با سازمان رسمی حسابرسی

آشنایی با سازمان رسمی حسابرسی
آشنایی با سازمان رسمی حسابرسی
سازمان رسمی حسابرسی
فهرست مطالب

سازمان رسمی حسابرسی در کشور به منظور ثبت و تایید حساب ها، موجودی ها و در کل صورتحساب های مالی بنا شده است. اهمیت حسابرسی در مواردی مانند صورت های مالی دقیق، تعیین استاندارد های حسابرسی و حسابداری، کنترل های داخلی و پیشگیری و تشخیص تقلب در حسابداری نمود پیدا می کند.

سازمان رسمی حسابرسی در کشور، پس از دیوان محاسبات مهم ترین سازمان حسابرسی است. برای آشنایی با فعالیت ها و عملکرد این سازمان ادامه مقاله را مطالعه کنید.

 

معرفی سازمان رسمی حسابرسی

 

شروع به کار سازمان

 

با تغییر شرایط پس از انقلاب اسلامی و با توجه به ملی شدن تعداد زیادی از شرکت ها و موسسات غیر انتفاعی، نیاز به حسابرسی این سازمان ها احساس شد. به همین منظور در سال 1359 سازمان رسمی حسابداری مستضعفان و در سال 1362 موسسه حسابرسی شاهد شکل گرفت. در همان سال با ادغام این سازمان ها طی قانون مصوب مجلس شورای اسلامی، سازمان حسابرسی تشکیل شد. پس از چهار سال و در سال 1366، اساسنامه قانونی سازمان رسمی حسابرسی به تصویب مجلس رسید و شروع این سازمان به شکل رسمی آغاز شد.

در حال حاضر این سازمان به مدیر عاملی دکتر موسی بزرگ اصل اداره می شود. پنج نفر دیگر با قائم مقامی فرهاد پناهی، اعضای هیات عامل این سازمان را تشکیل می دهند.

سازمان رسمی حسابرسی

 

اهداف کلی سازمان رسمی حسابرسی

 

موضوعات کلی و اهداف این سازمان در سه بخش اساسی تنظیم شده است:

  1. بالا بردن دانش تخصصی در راستای نیاز های کشور بوسیله تحقیقات سازمانی در روش های تئوری و عملی
  2. تامین تمام نیاز های حسابرسی دولت و سازمان های دولتی
  3. تعیین و ثبت اصول حسابداری و استاندارد های حسابرسی

 

دستگاه های اجرایی سازمان

 

واحد های اجرایی سازمان رسمی حسابرسی که مسئولیت امور اجرایی را بر عهده دارند نیز به سه گروه تقسیم بندی شده اند:

  1. مدیریت حسابرسی عملیاتی
  2. مدیریت های حسابرسی
  3. مشاورین مالی مدیرتی و خدمات سیستمی

 

معاونت های این سازمان

 

دو معاونت کلی در این سازمان تشکیل شده است. هدف این دو معاونت تنظیم، اداره امور، سرپرستی و راهبرد دستگاه ها و واحد های ستادی است. این دو گروه عبارت اند از:

  1. معاونت مدیریت و توسعه منابع:این معاونت خود از دو زیر گروه مدیریت امور اداری و مدیریت امور مالی شکل گرفته است. وظایف این معاونت شامل راهبرد فعالیت های امور مالی و اداری، تهیه و کنترل بودجه، تعیین و برنامه ریزی برای امور پشتیبانی سازمان و تهیه طرح ها و برنامه های اصولی است.
  2. معاونت فنی:هدف از شکل گیری این معاونت انجام امور برنامه ریزی سازمان، تعیین و ثبت استاندارد ها، آموزش دادن و تحقیق در حوزه های فنی و حرفه ای و هماهنگی فعالیت های کنترل کیفی سازمان است. یکی از مسئولیت های دیگر این سازمان تحت نظر داشتن واحد های زیر مربوطه است.

 

میزان تحصیلات کارکنان سازمان

 

طبق اطلاعاتی که از سوی سازمان رسمی حسابداری در سال 1399 منتشر شد، حدود 87/9 درصد کارکنان این سازمان را افراد تحصیل کرده و حرفه ای تشکیل می دهند. از این کارمندان حدود 188 نفر نیز عضو جامعه حسابداران رسمی هستند. این سازمان 1217 کارمند دارد که بیش از 50 درصد آن کارشناسی ارشد، حدود 41 درصد مدرک کارشناسی، زیر سه درصد دکترا و باقی کارمندان مدارک پایین تر دارند.

سازمان رسمی حسابرسی

 

مهترین وظایف سازمان رسمی حسابرسی

 

اهمیت این سازمان در اداره امور حسابرسی ثابت شده است. مقالات مختلفی از وظایف حسابرسان و نقش تاثیر گذار آنان وجود دارد. اما اهم وظایف سازمان رسمی حسابرسی که در قانون به ثبت رسیده 4 مورد است. این وظایف را در زیر بررسی می کنیم:

      1. بازرسی قانونی
        اولویت بندی این سازمان برای حسابرسی شرکت ها و سازمان ها، روشی کلی دارد. حسابرسی قانونی در درجه اول به شرکت هایی تخصص می یابد که تمام سرمایه آن ها متعلق به دولت است. در وهله بعدی حسابرسی شرکت ها و سازمان هایی اهمیت دارد که سرمایه تعلق یافته به دولت آن ها بیش از 50 درصد باشد. این میزان سرمایه تعلق یافته به دولت را وزارت امور اقتصادی و دارایی تشخیص می دهد.حسابرسی شرکت ها و بانک های فرعی در درجه سوم از بازرسی قرار دارد. این گروه شامل نهاد های انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی می شود. در درجات بعدی نیز بازرسی طرح های تملک دارایی ثابت، مواردی با حساسیت یا حجم بالای حسابرسی، موارد ارجاعی توسط سازمان امور اقتصاد و دارایی و سایر دستگاه ها انجام می شود.
      2. خدمات مشاوره مالی
        از وظایف این سازمان ارائه مشاوره مالی یا مدیریتی به سازمان هایی است که در مورد قبل گفته شد. برای بهبود عملکرد سازمان ها، ارائه مشاوره های کاربردی ضروری است.
      3. تعیین و ثبت اصول حسابداری و استاندارد های حسابرسی
         این مورد جزو مهم ترین وظایف سازمان رسمی حسابرسی است. این سازمان با مشورت جامعه حسابداران رسمی ایران، اصول و استاندارد هایی را در بخش های حسابداری، حسابرسی، آیین رفتار حرفه ای و راهبرد های مربوط تعیین می کند. تدوین اصول اخلاقی حسابداری بر اساس موازین اسلامی نیز جزو مسئولیت های قرار گرفته در این بخش است.
      4. نشر انتشارات و آموزش
         آخرین مورد از لیست وظایف قانونی سازمان رسمی حسابرسی ایران، انجام تحقیقاتی در زمینه های حسابداری و حسابرسی و سایر رشته های مربوطه است. این سازمان موظف است آخرین اطلاعات این رشته ها کسب کند و کارمندان خود را بروز نگه دارد. به همین منظور نیز آموزش افراد حرفه ای برای تشکیل کادری متخصص جزو ملزومات است. همکاری با دانشگاه ها و سازمان های دولتی و نشر تحقیقات خود نیز از جمله وضایف دیگر قرار گرفته در این بخش است.

سازمان رسمی حسابرسی

 

جمع بندی

 

حسابرسی یکی از بخش های مهم در سازمانی است که باعث تایید نهایی فرآیند های حسابداری می شود. آشنایی با سازمان حسابرسی و وظایف آن باعث می شود افزایش اطلاعات شما در زمینه حسابداری خواهد شد.

استفاده از نرم افزار های حسابداری با کاهش خطاها تا پایین ترین حد ممکن، تاثیر زیادی در تایید درستی امور مالی هر سازمان و یا شرکتی خواهد داشت.
شرکت نرم افزار حسابداری معین با ارائه نرم افزار های مختلف حسابداری می تواند انتخاب مناسبی برای کسب و کار شما باشد. شما می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری، به مدت یک ماه از تمامی امکانات آن استفاده نمایید و در صورت رضایت از عملکرد نرم افزار و نحوه پشتیبانی، اقدام به خربد آن کنید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

تفاوت حسابداری و حسابرسی

نقش موسسه عالی حسابرسی در بحران های مالی

حسابرسی عملیاتی چیست؟

آشنایی با حسابرسی و انواع آن

استانداردهای حسابرسی میدانی چیست؟

استاندارد های حسابرسی

حسابرسی عملکرد چیست ؟

حسابرسی بر مبنای خطر چیست؟

مهمترین اصول و قواعد حسابرسی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.