حسابداری و حسابرسی چه تفاوت هایی دارند : مطمئنا شما هم در شرکتها یا سازمانهای بسیاری به دو واژه حسابدار یا حسابرس برخوردهاید و شاید در ذهنتان این سوال ایجاد شده است که تفاوت این دو با هم چیست؟ یا کدام یک از این دو مهمتر هستند! اگر مشتاقید بدانید که فرق بین حسابداری و حسابرسی چیست، در ادامه این مقاله جذاب با ما همراه باشید.
در ابتدا یک تعریف ساده و مختصر در مورد هر کدام از این دو را ارائه میدهیم.
حسابداری چیست؟
جالب است بدانید حسابداری ملقب به زبان تجارت نیز هست. معمولا حسابداری در راستای ارائه اطلاعات مالی گام برمیدارد و میتوان گفت نقش مهمی در تصمیمات درون سازمانی و حتی برون سازمانی نیز دارد. با علم حسابداری میتوان اطلاعات مالی را ثبت، خلاصه، تجزیه و تحلیل و حتی جستجو نمود. همچنین در صورت نیاز میتوان گزارشات مفیدی از صورتهای مالی را تهیه نمود و عواملی مانند سود و زیانها، ترازنامهها، محاسبه وجوه نقد و… را با کمک این علم انجام داد.
حسابرسی چیست؟
برای تفاوت حسابداری و حسابرسی نیاز است با تعریف حسابرسی نیز آشنا باشید. حسابرسی از قدیم الایام وجود داشته است. در واقع هر زمان که صحبت از انتقال ثروت به میان میآمد، حسابرس کارش را آغاز میکرد. جالب است بدانید در ایران برای اولین بار در سال 1311 بحث حسابرسی مطرح گردید و سپس وارد قانون تجارت شد. بنا به این قانون تمام مراکز یا سازمانها موظف بودند تا افرادی را به عنوان حسابرس یا بازرس به مجمع عمومی معرفی نمایند. معمولا افرادی که برای اینکار انتخاب میشدند یکی از سهام داران اصلی یا حتی افراد خارج از شرکت بودند.
این افراد باید تمامی حسابها، اسناد، گزارشات مالی و مدارک سازمانها را بررسی مینمودند. از تاریخ 1311 به بعد قوانین و اصلاحیههای بسیاری در مورد حسابرسی وضع شد و رفته رفته در سال 1366 سازمان حسابرسی تاسیس شد. این سازمان زیر مجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران قرار گرفت. البته که حسابرسی یک عنوان یا مهارت کاملا شناخته شده بود اما در سال 1391 به یک حرفه کاملا رسمی و دانشگاهی تبدیل شد و حتی یک رشته تحصیلی جداگانه برای آن معرفی گردید.
وظایف حسابدار
- حسابدارها موظف هستند که تک تک امور مالی و روزانه شرکت یا سازمان را در سیستم حسابداری یا به صورت دستی ثبت نمایند.
- این افراد باید به صورت روزانه تمامی امور مربوط به معاملات را تنظیم و آنها را ثبت و نگهداری نمایند.
- آنها موظف هستند تا حقوق و دستمزد افراد مجموعه را محاسبه و در موعد مشخص آنها را به حساب آنها واریز کنند.
- حسابدارها عملیاتی مانند پرداختهای نقدی یا چکی را بر عهده دارند و همچنین مسئول رسیدگی به پرداختیهای مشتریان نیز هستند.
- آنها باید به صورت دقیق صورتهای مالی را تهیه و آنها را با دفاتر سال تطبیق دهند.
وظایف حسابرس
- حسابرسها معمولا در مورد نقل و انتقالات مالی با سازمانها بحث میکنند.
- این افراد برای اینکه به قول معروف “مو را از ماست بکشند بیرون” ساخته شدهاند و برای اینکه بتوانند اینکار را بکنند باید دقت زیادی به خرج بدهند.
- یک حسابرس باید مانند قاضی عمل کند و قضاوتهای عادلانه و بیطرفانه داشته باشد.
- یک حسابرس باید تمامی گزارشات را بررسی نموده و فعالیتهای فهرست شده را با گزارشکارها مطابقت دهد.
- یک حسابرس باید اقدامات ریسکی را ارزیابی نموده و کنترل داخلی را در دست بگیرد.
- حسابرسها باید اطلاعات مهم مالی و تصمیمگیریهای اقتصادی را به خوبی پالایش نموده و آنها را طبق معیارهای از قبل تعیین شده بررسی نمایند. پس از آن میتوانند تاییدیه یک تصمیم اقتصادی را اعلام کنند.
- معمولا در اکثر واحدهای تجاری دسترسی مستقیمی به مدارک و اسناد مالی وجود ندارد و به همین علت هم کار حسابرسها سخت میشود. آنها باید صحت اطلاعات را به خوبی بررسی نموده تا تقلبی رخ ندهد.
- امروزه با افزایش فعالیتهای تجاری و همچنین پیچیدگیهای مالی، احتمال بروز خطا وجود دارد. در همین میان افراد بسیاری به اصطلاح از آب گل آلود ماهی میگیرند و از این اشتباهات به نفع خود استفاده میکنند. به همین علت هم باید حسابرسها کارشان را به دقت انجام داده تا از تقلبات جلوگیری شود.
برای مطالعه بیشتر در مورد حسابرسی می توانید مقاله استاندارد های حسابرسی را مطالعه نمایید.
تفاوت حسابداری و حسابرسی
درست است که این دو واژه خیلی شبیه به هم هستند اما ماهیت آنها با هم برابر نیست. برای درک درست حسابداری و حسابرسی نیاز است هریک را به شکلی دقیق مورد بررسی قرار دهید.
در واقع این دو رابطهای نزدیک به هم دارند و یا بهتر بگوییم مکمل هم هستند. واضحتر که بخواهیم بیان کنیم، حسابداری موضوع اصلی حسابرسی است. در اینجا میتوان گفت حسابرسی یک پروسه وابسته به حسابداری بوده که باید به صورت کاملا منظم و دقیق صورت بپذیرد.
یک حسابرس پس از جمعآوری اطلاعات مالی آنها را مورد ارزیابی قرار داده و در آخر نظر خود را در مورد آن اطلاعات و دادهها اعلام میکند.
چند مورد مهم از تفاوت های بین حسابداری و حسابرسی
- از اولین تفاوت های حسابداری و حسابرسی می توان به این موضوع اشاره داشت که یک حسابدار معمولا به دادهها و اطلاعات مالی مشکوک نمیشود مگر اینکه در ترازنامه دچار مشکل شود. اما یک حسابرس همیشه با نگرش منتقدانه وارد عمل میشود و همه موارد کار را به صورت موشکافانه پیش میبرد.
- یک حسابدار معمولا به صورت روزانه به بررسی فعالیتهای مالی و معاملات میپردازد اما یک حسابرس اینکار را در پایان هر فصل کاری انجام میدهد.
- یک حسابرس موظف است تا تقلبات و گزارشات اشتباه مالی را مشخص کند اما هیچ وظیفهای برای رفع آنها ندارد. در واقع رفع اشتباهات و تقلبات بر عهده حسابداران است.
- از دیگر تفاوت های حسابداری و حسابرسی در وظیفه هریک است. وظیفه اصلی و پایه یک حسابدار تنظیم و تهیه اسناد حسابداری، تهیه صورتهای مالی، ثبت اسناد در نرم افزار حسابداری و… میباشد در صورتیکه یک حسابرس اغلب تنها به ارزیابی و اظهار نظر در مورد اطلاعات و مدارک مالی میپردازد.
- موضوع جالب اینجاست که هیچوقت یک حسابدار نیاز به آموزش حسابرسی ندارد اما بالعکس یک حسابرس باید حتما از علم حسابداری سر در بیاورد تا بتواند بتواند ارزیابیهای دقیق و کارآمد را ارائه دهد.
جمعبندی
در این مطلب فرق یا تفاوت بین حسابداری و حسابرسی را بیان نمودیم و همچنین توضیحاتی در مورد شرح وظایف آنها را نیز بازگو کردیم.
در این میان اگر بخواهید همه امور به خوبی پیش برود باید از یک نرم افزار حسابداری کمک بگیرید چراکه با استفاده از آن، حسابدار و حسابرس با دقت و نظم بیشتری به امور رسیدگی میکنند. برای مطالعه بیشتر در مورد حسابرسی حتما مقاله استاندارد های حسابرسی را مطالعه کنید.
در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری معین را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.