حاشیه سود چیست؟

حاشیه سود چیست؟
حاشیه سود چیست؟
حاشیه سود
فهرست مطالب

یکی از نسبت های سود آوری، حاشیه سود نام دارد. بسیاری از حسابداران و افراد آشنا با حسابداری با محاسبه حاشیه‌سود آشنایی دارند. اگر شما هم علاقه مند به این موضوع هستید و می خواهید در مورد حاشیه‌سود اطلاعاتی کسب کنید یا روش محاسبه آن را بدانید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

حاشیه سود چیست؟

 

حاشیه سود عبارت است از نسبت سود یک شرکت تقسیم بر درآمد آن. این عمل یکی از چند نوع نسبت های سود آوری است که هدف آن سنجش میزان درآمد یک سازمان یا شرکت است.

نسبت حاشیه‌سود، درآمد یک شرکت را با فروش آن مقایسه می کند و اطلاعاتی را در مورد امور مالی و نحوه مدیریت آن، در اختیار شما قرار می دهد. این نسبت همیشه به صورت درصد بیان می شود.

انواع مختلفی از حاشیه‌سود وجود دارند که برای ارزیابی و سنجش میزان سود و درآمد یک شرکت مفید هستند. انواع آن شامل این سه مورد می شود:

  1. حاشیه سود ناخالص
  2. حاشیه سود خالص
  3. حاشیه سود عملیاتی

به طور کلی اگر هرکدام را بخواهیم به زبانی ساده تعریف کنیم، بوسیله حاشیه‌سود خالص میتوانیم سودی که از کل فروش بدست می آوریم را محاسبه کنیم، توسط حاشیه‌سود عملیاتی، سودی که از فعالیت های عملیاتی بدست می آوریم را محاسبه می کنیم؛ و سودی که پس از محاسبه هزینه های کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده باقی می ماند را توسط حاشیه‌سود ناخالص اندازه گیری می کنیم.

 

انواع حاشیه سود

 

انواع مختلف حاشیه‌سود بوسیله تحلیل عمودی صورت های سود و زیان محاسبه می شوند. در این بخش انواع حاشیه‌سود را به شکلی دقیق تر مورد بررسی قرار می دهیم.

 

حاشیه سود ناخالص

 

حاشیه‌سود ناخالص یکی از معیار هایی است که برای محاسبه مقدار پول باقی مانده پس از فروش محصولات یا ارائه خدمات مورد استفاده قرار می گیرد. این نسب، میزان سودی را که یک شرکت یا کسب و کار در هر فروش بدست می آورد را قبل از کسر کردن سایر هزینه ها مانند مالیات، نشان می دهد.

نسبت حاشیه‌سود ناخالص با کم کردن بهای تمام شده خدمات ارائه داده شده یا کالاهای فروحته شده از فروش خالص، محاسبه می شود. نحوه محاسبه سود ناخالص به صورت زیر است:

حاشیه سود

 

برای آشنایی بیشتر با سود ناخالص، به این مثال توجه کنید:

فرض کنید فروشنده ای کالایی را با قیمت 4 میلیون خریداری کرده است و آن را با قیمت 10 میلیون می فروشد. برای محاسبه حاشیه‌سود ناخالص محصول کافی است 4 میلیون را از 10 میلیون کم کنید. اکنون مقدار باقیمانده که 6 میلیون است را تقسیم بر 10 میلیون می کنیم تا مقدار حاشیه‌سود ناخالص بدست آید. حاشیه سود ناخالص در این مورد برابر با 0.6 یا 60% است.

 

حاشیه سود عملیاتی

 

بوسیله حاشیه‌سود عملیاتی، می توان میزان سودی را که یک شرکت پس از پرداخت هزینه های متغیر و اضافی مانند مالیات و دستمزد کسب می کند، بدست آورد. این نسبت نیز از تقسیم عملیات های درآمدی یک شرکت یا سازمان بر فروش خالص محاسبه می شود.

یکی از کاربرد های حاشیه‌سود عملیاتی، سنجش و ارزیابی مدیریت شرکت و میزان ریسک پذیری آن است. نحوه محاسبه سود عملیاتی نیز از طریق فرمول زیر محاسبه می شود:

حاشیه سود

 

حاشیه سود خالص

 

سود خالص به باقیمانده مجموع تمام درآمد ها پس از حذف هزینه های عملیاتی و سایز هزینه ها گفته می شود. این سود می تواند مقداری مثبت یا منفی داشته باشد که در صورت منفی بودن آن، زیان خالص بدست می آید.

از حاشیه‌سود خالص به عنوان معیار اصلی به منظور سنجش سودآوری شرکت استفاده می شود.

نحوه محاسبه حاشیه سود خالص نیز طبق فرمول زیر است:

حاشیه سود

 

کاربرد های حاشیه سود چیست؟

 

برای هر کسب و کاری در اندازه های مختلف، حاشیه‌سود نقش مهمی را در مشخص کردن سود دهی و عملکرد مالی شرکت ایفا می کند. حاشیه سود به سرمایه گذاران و بانک هایی که به دنبال تصمیم گیری در مورد اعطای وام هستند، کمک زیادی می کند. ارقام بدست آمده از انواع حاشیه سود، باعث ایجاد دیدگاهی عالی از پتانسیل مالی شرکت می شود.

یکی دیگر از کاربرد های حاشیه‌سود، ردیابی الگوهای فروش فصلی و سربار های غیرضروری است. حاشیه سود باعث کشف و یافتن تمام عواملی که می توانند بر سودآوری یک کسب و کار تاثیر بگذارند می شود. اهمیت و کاربرد های حاشیه‌سود در موارد زیر نمود پیدا می کند.

 

قیمت گذاری

 

توسط حاشیه‌سود، استراتژی قیمت گذاری محصولات آسان تر می شود. مدیران هر کسب و کار می توانند برای رسیدن به این حاشیه‌سود ها، قیمت های مشخصی برای محصولات خود تعیین کنند.

 

فروش محصولات مختلف 

 

شرکت ها توسط اعداد بدست آمده از حاشیه سود، می توانند ترکیب مختلفی از محصولات خود را عرضه کنند. برخی کالا ها ممکن است حاشیه سود بالا و حجم کم داشته باشند و از طرفی برخی دیگر نیز ممکن است حاشیه‌سود کم و حجم زیادی داشته باشند. مدیران کسب و کار ها می توانند با کمک ارائه محصولات مختلف و محاسبه حاشیه سود هریک، یه ترکیبی سود آور دست پیدا کنند.

 

کنترل هزینه ها

 

مدیران شرکت ها بوسیله اعداد بدست آمده از حاشیه‌سود می توانند هزینه های مستقیم و غیر مستقیم خود را کنترل نمایند. هزینه های مستقیم شامل مواردی مانند نیروی کار و موارد اولیه می باشد و هزینه های غیر مستقیم شامل مواردی مثل اجاره، حقوق اداری، بازاریابی و هزینه های سفر می باشد. مدیریت هر شرکت می تواند با کنترل این هزینه ها و صرفه جویی بیشتر، اهداف خود برای دشتیابی به حاشیه‌سود را دنبال کند.

 

معیاری برای عملکرد

 

نسب های مالی مورد استفاده شده در هر شرکت مانند حاشیه‌سود، برای تعیین معیار های عملکرد، بسیار مفید هستند. ترفیع ها و پاداش ها می تواند بستگی به اهداف حاشیه‌سود داشته باشد.

 

حاشیه سود

 

جمع بندی

 

حاشیه سود که نسبت سود به فروش نام دارد، یک هدف گذاری مالی است. تعیین حاشیه‌سود می تواند باعث رشد یا حفظ درآمد و سوددهی هر کسب و کاری شود. در این مقاله با کاربرد های حاشیه‌سود آشنا شدیم و انواع مختلف آن را بررسی نمودیم.

با استفاده از یک نرم افزار حسابداری معتبر، به سادگی می توانید تمامی بخش های حسابداری کسب و کار خود را مدیریت نمایید. شما می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

نحوه گرفتن جواز کسب

انواع مرخصی در قانون کار

شخصیت خریدار یا پرسونا چیست؟

بررسی تامین مالی شرکت ‌ها و بانک ‌ها

تفاوت جرایم اقتصادی و جرایم علیه اموال

تحلیل گر مالی کیست و چه وظایفی دارد؟

هوش تجاری چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تفاوت های میان طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی

نقشه ذهنی (Mind Map) چیست و چه تاثیری در کسب و کار دارد؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.