تفاوت های میان طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی

تفاوت های میان طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی
تفاوت های میان طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی
طوفان فکری معکوس
فهرست مطالب

اگر مقاله های قبلی ما را مطالعه کرده باشید، حتما با مهارت های حل مسئله آشنا شده اید. یکی از کاربردی ترین این مهارت ها، روش طوفان فکری است. طوفان فکری را به روش های مختلفی می توان اجرا کرد اما دو نوع مهم آن شامل طوفان فکری چرخشی و طوفان فکری معکوس می شود.

اهمیت مهارت حل مسئله نه تنها برای افراد بلکه برای هر کسب و کار یا سازمانی بالاست. آشنایی با این روش ها و پیاده سازی درست آنها در محل کار، باعث می شود کنترل و مدیریت امور را به دست بگیریم. بهبود عملکرد افراد و کسب و کار ها، استفاده مناسب از فرصت های پیش آمده و حل مشکلات، جزئی از کابردهای مهارت های حل مسئله هستند.

در این مقاله به دو روش مختلف اجرای طوفان فکری می پردازیم؛ طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی. تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

 

طوفان فکری چیست؟

 

در ابتدا برای درک کامل تفاوت این دو روش، مروری به مهارت حل مسئله طوفان فکری داریم. طوفان فکری یکی از روش های کاربردی برای تولید ایده های جدید و ثبت کردن آنهاست. در این روش تمام ایده های افراد حاضر در جلسه روی یک تکه کاغذ یا ابزار های کامپیوتری ثبت می شود.

طوفان فکری معکوس

 

بوسیله روش طوفان فکری، مغز خود را مجبور می کنید تا راه حل های جدیدی را برای حل مشکلات ارائه دهد که باعث افزایش خلاقیت شما در حل مسائل خواهد شد.

برای مطالعه دقیق تر در مورد طوفان فکری، اصول اجرای آن، کاربرد ها و اهمیت آن در حل مسائل، مقاله “طوفان مغزی” را از دست ندهید.

 

طوفان فکری معکوس چیست؟

 

یکی از تکنیک های اجرای طوفان مغزی، طوفان مغزی معکوس نام دارد. در این روش تکنیک های وارونه سازی با یکدیگر ترکیب می شوند تا حل مسائل بوجود آمده را آسان تر کنند.

برای درک بهتر از این روش مثالی می زنیم. فرض کنید در شرایط نامناسبی قرار گرفته اید و مشکلی بوجود آمده است که باید آن را حل کنید. اولین سوالی که ممکن است در ذهن شما ایجاد شود این است که “چگونه می توانم این مشکل را حل کنم؟”. راه و روش های مختلفی ممکن است با طراحی این سوال به ذهن شما برسد اما در طوفان فکری معکوس، این سوال پرسیده نمی شود. اولین سوالی که در هنگام استفاده از این روش باید از خود بپرسید این است که “چگونه می توانم این مشکل را بوجود بیاورم؟”. درست است! این روشی است که در طوفان فکری معکوس استفاده می شود.

هنگامی که مسئله بوجود آمده را در ذهن خود برعکس کردید، باید ایده های خود یا افراد حاضر در جلسه را محدود نکنید. هر راه حلی که برای بوجود آوردن این مشکل به ذهنتان می رسد را ثبت کنید. پس از این مرحله و زمانی که تمام ایده های شما و همکارانتان ثبت شد، آنها را معکوس کنید تا به راه حل های درست برای حل مسئله برسید.

این روش یکی از تکنیک های موثر برای مواقعی است که تشخیص راه حل مستقیم مشکل، دشوار است. با اجرای این تکنیک جذاب، ایده های جالبی در ذهن شما شکل می گیرد و عیب های پنهان مسئله شما، برجسته خواهند شد.

طوفان فکری معکوس

 

مزایا و معایب طوفان فکری معکوس

 

مزایا

  • اجرای این روش میتواند سرگرم کننده باشد و جلسه را از حالت خشک در بیاورد که باعث افزایش تولید ایده ها خواهد شد.
  • گاهی پیدا کردن ایده های منفی، راحت تر از ارائه ایده های مثبت است.
  • اجرای این روش باعث ایجاد نوآوری و نتایج جالب می شود.
  • باعث می شود مشکلات و چالش های پنهان نمایان شود.

معایب

  • این روش پتانسیل بالایی برای خارج شدن از مسیر را دارد بنابراین مدیریت بالایی را نیازمند است.
  • زمان بیشتری را ممکن است از شما بگیرد.
  • هنگام معکوس کردن ایده های ارائه شده، ممکن است به مشکل بر بخورید و توانایی انجام آن را نداشته باشید.

 

طوفان فکری چرخشی چیست؟

 

تکنیک دیگر طوفان فکری که در اینجا به آن اشاره خواهیم کرد، طوفان فکری چرخشی نام دارد. با اجرای این روش، جلسات شکل گرفته سازماندهی بهتری خواهند یافت و مطمئن خواهید شد ایده ها در یک مسیر قرار نمی گیرند و تمام اعضا می توانند ایده های مختلفی ارائه دهند. این تکنیک به خاطر آزادی عمل بیشتر، کاربرد زیادی دارد. منظور از آزادی عمل این است که تمام افراد قادر خواهند بود ایده های خود را در هر موضوعی که مدنظر آنهاست، ارائه دهند.

برای آشنایی بهتر با این تکنیک به این مثال دقت کنید. فرض کنید به منظور ایجاد راه حلی برای افزایش فروش محصولات خود، جلسه ای را تشکیل داده اید. در ابتدای جلسه کسی که سخنوری بالایی دارد، در ابتدا شروع به ارائه راه حلی می کند. برای مثال تبلیغات گسترده را پیشنهاد می دهد و بقیه افراد پیرو این ایده نظرات خود را می دهند. پس مدتی متوجه خواهید شد که در تمام مدت جلسه، همه کارمندان تنها روی یک ایده متمرکز شده اند و راه حل های خود را تنها برای تبلیفات ارائه داده اند در صورتی که موضوع اصلی، افزایش فروش بوده است نه تبلیغات! اینجاست که تکنیک طوفان فکری چرخشی، راه حل درستی است.

برای اجرای صحیح این تکنیک و جلوگیری از اتفاق پیش آمده، باید از تک تک اعضای حاضر در جلسه بخواهید تا ایده ی خودش را روی کاغذی ثبت کند. این مرحله باید در سکوت کامل اجرا شود و نظر هیچ کس روی دیگری تاثیر نگذارد. پس از اینکه تمام ایده های منحصر به فرد ثبت شدند، از اعضا بخواهید تا ایده خود را در اختیار فرد کناری خود قرار دهند.

با این روش، هر نفر ایده فرد دیگری را در اختیار دارد و باید با الهام گرفتن از آن، یک ایده جدید دیگر را ارائه دهد. این چرخش ایده ها تا زمانی ادامه می یابد که به مقدار ایده مورد نظر برسید و تعداد کافی از ایده ها جمع آوری شده باشد. با مرتب کردن ایده ها و قرار دادن آنها در فیلتر های مختلف، ایده های ناب را در اختیار دارید و اکنون می توانید درباره آنها به گفنگو بپردازید.

طوفان فکری معکوس

 

مزایا و معایب طوفان فکری چرخشی

 

مزایا

  • ارائه ایده های جدید با الهام گرفتن از سایر ایده ها.
  • شانس برابر تمام اعضای گروه در ارائه ایده ها.
  • تزریق اعتماد به نفس به افراد خجالتی گروه و اهمیت دادن به تمام نظرات مختلف.

معایب

  • مشخص شدن کسی که ایده را ارائه داده است ممکن است یکی از معایب این روش باشد. شاید بعضی از افراد نخواهند نام خود را به عنوان ارائه دهنده ایده مشخص کنند.
  • الهام گرفتن تنها از ایده یک نفر، یکی دیگر از معایب این روش است. در این روش از کل گروه نمی توان بصورت هم زمان ایده گرفت.

 

جمع بندی

 

اجرای درست و صحیح تکنیک های طوفان فکری از بهترین راه ها برای حل مسائل گوناگون است. در این مقاله با بررسی طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی، دو تکنیک کاربردی را بررسی کردیم و با مرور مزایا و معایب هرکدام، با تفاوت های آنها آشنا شدیم.

در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری مخصوص کسب و کار خود را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

حاشیه سود چیست؟

نحوه گرفتن جواز کسب

انواع مرخصی در قانون کار

شخصیت خریدار یا پرسونا چیست؟

بررسی تامین مالی شرکت ‌ها و بانک ‌ها

تفاوت جرایم اقتصادی و جرایم علیه اموال

تحلیل گر مالی کیست و چه وظایفی دارد؟

هوش تجاری چیست و چه کاربردهایی دارد؟

نقشه ذهنی (Mind Map) چیست و چه تاثیری در کسب و کار دارد؟

 

 

منابع

business tutsplus

mindtools

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.