پیشینه حسابداری ایران

پیشینه حسابداری ایران
پیشینه حسابداری ایران
پیشینه حسابداری
فهرست مطالب

پیشینه حسابداری ایران : جالب است بدانید پیشینه حرفه حسابداری و حسابرسی در قالب مدرنیته حدودا به ۲۵۰ سال قبل باز می گردد. اولین پیشکسوتان این حرفه در ایران که قبل از انقلاب، خدمت می نمودند، تنها ۲۵ سال سن داشتند که امروزه آنها 70 ساله یا شاید هم بیشتر باشند. در این مقاله قصد داریم در مورد پیشینه حسابداری با شما گفتگو کنیم و چند تن از بزرگان این حرفه را معرفی نماییم که در چند سال اخیر کارنامه درخشانی داشته‌اند و جزء نخبگان حرفه حسابداری به شمار می رفتند.

 

پیشینه حسابداری و بزرگان این حرفه در ایران

 

  • استاد حسن سجادی نژاد

یکی از افراد برجسته که در پیشینه حسابداری معروف است، استاد حسن سجادی نژاد بود که وی را به پدر حسابداری نوین ایران نیز می شناختند. استاد حسن سجادی نژاد یکی از بنیان گذاران انجمن حسابداران خبره ایران و یکی از موسسان دانشگاه حسابداری و علوم شرکت ملی نفت بود که به مدت 7 سال، ریاست این دانشکده را بر عهده داشت. او یکی از نخبگان حرفه حسابداری بوده است که متاسفانه در سال ۱۳۶۷، جامعه حسابداری را به سوگ خود نشاند.

پیشینه حسابداری

 

  • دکتر عزیز نبوی

یکی دیگر از افراد خبره در پیشینه حسابداری ایران، دکتر عزیز نبوی بود. او در ابتدا کارشناسی رشته حقوق را اخذ نمود و سپس به تحصیل در رشته علوم اداری مشغول شد و کارشناسی ارشد این رشته را نیز دریافت نمود. سپس در آزمون دکتری، شرکت نموده و در این آزمون قبول شد. او پس از گرفتن دکتری اقتصاد از دانشگاه کالیفرنیای جنوبی، درجه دکتری علوم اداری خود را در گرایش حسابداری اخذ نمود.

دکتر عزیز نبوی به عنوان استاد در دانشکده تهران به تدریس حقوق، اقتصاد و علوم سیاسی مشغول شد. ناگفته نماند که وی یکی از اساتید دانشکده شهید بهشتی نیز بود و در این دانشکده به تدریس بانکداری و اقتصاد می پرداخت.
عزیز نبوی علاوه بر تدریس، در وزارت امور اقتصادی و دارایی نیز مشغول بود و به عنوان نماینده دولت ایران در کنفرانس جهانی امور مالی در ایتالیا فعالیت می نمود. همچنین باید بدانید دکتر عزیز نبوی بنیانگذار حسابداری و حسابرسی خصوصی در ایران بود که چندین سال پیش درگذشت.

او یک فرد بسیار توانا در اعضای انجمن حسابداران ایران و همچنین رئیس شورای عالی انجمن حسابداری بوده که علاوه بر آن، ریاست کمیته تحقیقات حسابداری و حسابرسی را نیز برعهده داشته است. جالب است بدانید استاد نبوی، در سال 1350 در موسسه حسابرسی ایران خدمت می کرد و بسیاری از حسابداران موفق کشور نیز کارآموز ایشان بوده‌اند که در این موسسه، مشغول به آموزش حرفه حسابداری شدند. نبوی در طول سال‌های خدمت خود، کارآموزان و دانشجویان زیادی را آموزش داد که این افراد امروزه یکی از موفق‌ترین افراد کشور در حوزه حسابداری و حسابرسی هستند.

 

پیشینه حسابداری ایران

 

  • احمد حجازی

از دیگر بزرگان در پیشینه حسابداری ایران که جزء نخبگان جامعه حسابداری به شمار می رفت، احمد حجازی نام داشت. وی دارای هوش سرشار و دانش وسیعی در این زمینه بود و به همین دلیل هم در عرصه‌های داخلی و بین المللی به عنوان یکی از چهره‌های برجسته شناخته می شد. ناگفته نماند که حجازی یکی از اعضای انجمن حسابداران خبره انگلستان بود که در موسسه حسابرسی سازمان صنایع مالی به عنوان مدیر حسابرسی خدمت می کرد. علاوه بر این وی از نیروهای زبده و کاردان دادگاه لاهه بود که در مدت همکاری با نهاد بین المللی توانست نقش بسزایی در دعاوی بین آمریکا و ایران ایفا کند و موفقیت‌های بزرگی را برای ایران به ارمغان بیاورد.

همه دوستان و همکاران شادروان حجازی، خاطراتی از این فرد به یاد دارند که در مجموع آنها می‌توان به صفات نیک ایشان رسید. به گفته دوستان و همکارانش، او بسیار نیک سیرت، نیک اندیش و علاقمند به کارهای ثمربخش بوده و همواره برای رسیدن به اهداف والایش می ‌کوشید که از همین رو می توان گفت او فرد بسیار شکیبا و صبوری بوده است.

البته که ایشان همواره برای انجام دادن کارها و وظایفش، بی‌قراری می‌نموده و به همین دلیل همه او را فردی وظیفه‌شناس و با اعتماد به نفس بالا می دانستند و همکارانش عنوان داشته‌اند که استاد حجازی، دشوارترین وظایف را به دوش می‌ گرفت و با تمام قوا در این حوزه می‌ تازید. احمد حجازی دوران مدرسه خود را در یک روستا گذرانده بود اما هیچ چیز مانع پیشرفت و ترقی‌اش نشد و هیچوقت دست از تلاش نکشید تا وقتی که به اهداف خود رسید.

احمد حجازی در زمینه حسابداری و حسابرسی دارای یک پرستیژ بسیار خاص بود و توانایی انجام چندین کار را به صورت همزمان داشت. از آنجایی که ایشان در دادگاه لاهه فعالیت می نمود، همواره به آموزش و تربیت نیروهای جوان می‌پرداخت. علاوه برآن مسئولیت‌های اجتماعی خود را در زمینه‌های دیگر به بهترین نحو احسن انجام می داد. این فرد تیزهوش توانست دوره حسابداری خبره کانادا و انگلستان را با موفقیت پشت سر بگذارد و نمرات ممتازی کسب نماید.

وی در اولین روزهای شکل گیری موسسه حسابرسی سازمان صنایع مالی حضور پررنگی داشت و جزء اولین مدیران این موسسه بود. حجازی، فرد سخت کوش و پرتلاشی بود که خستگی برایش معنایی نداشت. زنده یاد احمد حجازی همواره به فکر آموزش و ارتقاء نیروها بود و برای پیشرفت آن‌ها همواره می‌ کوشید. شاید باورتان نشود که او در کنار فعالیت‌های حرفه‌ای خود، وظیفه تدریس در دانشگاه صنعت نفت را نیز عهده دار بوده و در این دانشگاه به تدریس مباحث پیشرفته و پیچیده حسابداری، می‌ پرداخت.

دوره 6 ساله فعالیت در دادگاه لاهه که به عنوان مشاور مالی هیئت داوری خدمت می نمود را می‌توان دوران اوج و شکوفایی این بزرگوار دانست. احمد حجازی با دانش وسیعی که در زمینه حقوقی و حسابداری داشت و با هوش و نبوغ بی‌نظیرش، توانست یکی از موثرترین چهره‌ها در مباحث و مذاکرات بین ایران و آمریکا باشد. شاید همه مرحوم حجازی را به عنوان یک متخصص حسابداری می‌شناسند اما باید بدانید که مقالات تحلیلی ایشان در مسائل حقوقی بسیار ارزشمند بوده و امروزه منبع بسیاری از استفاده‌کنندگان است. زنده‌یاد احمد حجازی هم چندین سال پیش جان به جان آفرین تسلیم نمود.

 

جمع‌بندی پیشینه حسابداری ایران
وقتی به پیشینه حسابداری بنگرید، خواهید دید که چه افراد بزرگ و سرشناسی در این زمینه، فعالیت می‌ نموده‌اند. از زندگی این بزرگان می توان درس‌های بزرگی گرفت و انگیزه بیشتری برای ادامه راه پیدا کرد.امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت برده باشید. برای مطالعه بیشتر در این زمینه می توانید مقاله “تاریخچه حسابداری در ایران و جهان” را نیز مطالعه نمایید.

هم چنین در صورتی که قصد خرید نرم افزار حسابداری معتبری را دارید می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

گنجینه حسابداری

مشکلات حسابداری

اهمیت گزارش مالی

بررسی تکنیک های فروش

روش تحقیق در حسابداری

عوامل موئر در کاهش جرایم مالی

معرفی و بررسی کاربردهای انی دسک

 آموزش حسابداری را از کجا شروع کنیم؟

چالش های گزینش نرم افزار حسابداری در ایران

تفاوت علی الحساب و پیش پرداخت در حسابداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.