امروزه اکثر حسابداران و صاحبان کسب و کار در ایران با مسئله گزینش نرم افزار حسابداری رو به رو هستند. البته که این مسئله باید از دو دیدگاه مصرف کننده و تولید کننده قابل بررسی قرار گیرد. باید بدانید این مشکل مختص کشور ما نیست و همه حسابداران دنیا با این مسئله رو به رو هستند.
در این مقاله قصد داریم، چالش های گزینش نرم افزار حسابداری را مورد بحث قرار دهیم.
چالش گزینش نرم افزار حسابداری
در دنیای پیشرفته امروز که کامپیوترها رواج گستردهای دارند، این نرم افزارها هستند که روشها، استانداردها و چگونگی انجام امور را مشخص می کنند. درست است که آمار دقیقی از انواع نرم افزارهای مورد استفاده در ایران وجود ندارد اما طبق شواهد موجود می توان گفت، ۱۰ نرمافزار در کشور ما به کار گرفته می شود که هر کدام از آنها در 100 شرکت مورد استفاده قرار می گیرد. این مورد گزینش نرم افزار حسابداری را مشکل می کند.
شرکت ها با کمک این نرم افزارها، روشهایی را شناسایی نمودهاند که با آن، امور مربوط به حسابداری را پیش می برند. اما ماجرا به همین جا ختم نمی شود و امروزه مشکلات و چالشهایی بین مصرف کنندگان این نرم افزارها با تولیدکنندگان وجود دارد. در واقع تولیدکنندگان بر اساس روشهای خود این نرم افزارها را طراحی می نمایند و به همین دلیل، همواره چالشهایی بین تولیدکننده و مصرف کننده به وجود می آید.
ناگفته نماند که این اختلاف نظر تنها به روشهای استفاده شده در نرم افزارها محدود نمی شود و امروزه اختلاف سلیقه ظاهری هم به آن افزوده شده است. استفاده کنندگان همواره ادعا دارند که آمادگی پذیرش نرم افزارهای جدید را دارند اما این طور نیست و آنها همیشه به دنبال سلیقههای شخصی خود می روند و روشهای تثبیت شده حسابداری را به طور حتم نمی پذیرند.
از همین رو این اختلاف نظرها در بین استفاده کنندگان چالشهایی را برای تولید کننده ایجاد می نماید که به دو مورد آن اشاره می کنیم:
- نوشتن یا طراحی نرمافزار هزینه زیادی می طلبد.
- طراحان نمی توانند روشهایی که با طراحی و تحلیلهای سیستمی تناقض دارد را طراحی نمایند.
گذشته از همه این صحبتها، در نهایت این استفاده کننده است که می تواند نرم افزارهای موجود در بازار را بررسی نموده و گزینش نرم افزار حسابداری را طوری انجام دهد که مناسب کسب و کار و سلیقه اوست.
نداشتن دانش کافی کارمندان شرکت
یکی از مشکلاتی که استفاده کنندگان نرم افزار حسابداری با آن رو به رو هستند، راهاندازی نرمافزار در شرکت است. به زبان سادهتر، یکی از مشکلات اصلی شرکتها، آشنا نبودن کارمندان و کارکنان شرکت با اصول اولیه کامپیوتر است. از همین رو می توان به کارفرما یا صاحبان کسب و کار پیشنهاد کرد تا کارمندان و کارکنان خود را از بین افرادی انتخاب کنند که توانایی کار با کامپیوتر و سیستم عامل را داشته باشند یا حداقل با نرم افزارهای بسیار ساده آشنا باشند.
برای یک کارمند الزامی ست که صفحه کلید و اجزای کامپیوتر را بشناسد و بتواند با نرم افزارهای بسیار ساده ای مانند ورد و اکسل کار کند. البته اگر کارکنان و کارمندان شما قادر به انجام این کار نیستند یعنی نمی توانند با سیستم عامل و نرمافزارها ارتباط برقرار کنند، پس بهتر است یک یا چند جلسه آموزشی برای آنها تدارک ببینید.
تفاوت سلیقه تولید کننده و مصرف کننده
تولیدکنندهها می توانند سلیقه شخصی شرکتها و صاحبان کسب و کارها را بر روی نرم افزار اعمال نمایند، اما این کاربر و استفاده کننده است که باید بداند پیادهسازی نظر و سلیقه او بر روی نرم افزار حسابداری، هزینه بردار است یا به عبارتی، اعمال سلیقه شخصی متقابلاً نیاز به پرداخت هزینه بیشتری نسبت به یک نرم افزار از پیش طراحی شده، دارد.
کاربرانی هم هستند که به دنبال گزینههای مناسبتر می گردند. آنها مایلند نرمافزار حسابداری، در وهله اول مطابق خواستههای آنها باشد و از سوی دیگر هزینههای کمتری روی دوش آنها بگذارد.
عدم آگاهی کافی در مورد نرم افزارها
مسئله دیگری که ما در ایران با آن روبرو هستیم پدیده بیعلاقگی استفادهکنندگان به کاوش در بازار و جستجو در مورد نرمافزار حسابداری خوب و مناسب و گزینش نرم افزار حسابداری پرکاربرد است. برای مثال سیستم نرم افزاری سهام که اموری مانند چاپ اوراق، محاسبات سود و مالیات، ثبت نقل و انتقالات و… را انجام می دهد از اجزای بسیار سادهای تشکیل شده است که نباید تا این حد درگیر تنوع و پیچیدگی باشد.
به عبارتی می توان گفت مقررات قانون تجارت و بورس و نیاز شرکتهای پذیرفته شده کاملا مشخص هستند و نباید تا این اندازه چالشپذیر باشد. در این میان کسی حاضر نیست نرم افزاری را طراحی و تهیه نماید که این امکانات را به سادگی در اختیار کاربران قرار دهد و معمولاً از هر شرکت یا فردی در مورد نرم افزار بورس سوال می شود، همان نرمافزار همیشگی که همواره مورد استفاده قرار میگیرد را پیشنهاد می دهد.
البته بورس به تازگی طراحانی را انتخاب نموده که این نرمافزار را از ابتدا طراحی نمایند اما نمی دانند که چنین نرم افزاری با قیمت بسیار ارزان و بدون نیاز به تدوین و تست وجود دارد! دقیقا برای نرم افزار حسابداری هم همین موضوع صدق می کند و جالب است بدانید در چند سال اخیر چندین برنامه حسابداری به صورت یکسان نوشته شدهاند! به این عمل در آن سوی آبها، اختراع مجدد چرخ می گویند.
در نتیجه می توان گفت در ایران نه تنها دشواری گزینش نرم افزار حسابداری وجود ندارد بلکه به راحتی می توان نرم افزار مورد نظر خود را با یک کاوش و تحقیقات ساده پیدا کرد.
جمعبندی
اگر این مقاله را مطالعه نمایید، در می یابید که گزینش نرم افزار حسابداری نه تنها دشوار نیست بلکه بسیار ساده و راحت بوده و فقط کافی ست کمی در بازار و اینترنت به دنبال تحقیق و جستجو در مورد نرم افزار حسابدری مورد نظرتان باشید. نرم افزار های حسابداری رایگان یا شخصی، یا سایر نرم افزارها می توانند بسته به نیاز شما در کسب و کارتان مورد استفاده قرار بگیرند.
برای خرید نرم افزار حسابداری مطمئن می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.
اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.