مقالات آموزشی معین
جرایم اقتصادی

تفاوت جرایم اقتصادی و جرایم علیه اموال

فهرست مطالب

تفاوت جرایم اقتصادی با جرایم علیه اموال چیست؟ آیا تعریف جداگانه هریک از این جرایم را می دانید؟

به طور کلی جرایم اقتصادی و علیه اموال، از بزرگترین چالش های کشورهای در حال توسعه هستند. این جرایم در وهله اول امنیت مالی یک کشور را نشانه می گیرند. متاسفانه ارتکاب این جرایم در کشور ما نیز روندی رو به رشد داشته است که نتایج آن به اقتصاد جامعه و شرایط مالی کشور ضرر های زیای می زند.

در این مقاله قصد داریم تا با این دو نوع جرایم آشنا شویم و تفاوت میان آنها را بررسی کنیم. اگر شما هم علاقه مند به این موضوع هستید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

جرایم اقتصادی چیست؟

 

برای آشنایی با تفاوت این دو موضوع، نیاز است تا با تعریف کلی هر یک آشنا باشید. جرایم اقتصادی شامل رفتارهای غیرقانونی و مجرمانه ای است که بیشترین اثر را روی نظام اقتصادی کشور دارند. اگر جرایم مالی در سطوح گسترده انجام شوند و هدف آنها تضعیف نظام اقتصادی کشور باشد، جرایم اقتصادی نامیده می شوند. برای مثال می توان به اعمالی مانند احتکار، پولشویی، رباخواری، رشوه های دولتی و قاچاق انواع کالا و ارز اشاره کرد.

جرایم اقتصادی

 

این جرایم نه تنها باعث تضعیف نظام اقتصادی کشور خواهند شد بلکه مشکلات زیادی را در نظام اجتماعی بوجود می آورند. در ایران نیز زمینه بروز جرایم اقتصادی به شدت بالاست و نیاز به کنترل دقیق و اساسی در این زمینه احساس می شود.

 

انواع جرایم اقتصادی

 

انواع جرایم اقتصادی که شامل مجازات هستند را در این بخش نام می بریم.

  • رشوه

    از معمول ترین فساد ها در نظام اقتصادی، رشوه است که انواع مختلفی مانند انعام، حق العمل یا حق السکوت دارد. این نوع جرم اقتصادی می تواند میان یک شخص با شخص دیگر یا میان سازمان ها و شرکت های بزرگ رد و بدل شود. رشوه باعث ایجاد مشکلات زیادی مانند بی اعتمادی، از بین رفتن رقابت های سالم و فاسد شدن ماموران دولتی می شود.

  • اختلاس

    از دیگر موارد مهم جرایم اقتصادی، اختلاس را می توان نام برد. اثرات منفی این جرم در ادارات و سازمان ها تاثیر گذاری بیشتری دارد و مانند کلاهبرداری های مالی، تبانی های دولتی و ارتشا، به سلامت نظام اداری ضربه بزرگی خواهد زد.

  • تقلب و کلاهبرداری

    انواع تقلب مانند تقلب در حسابداری و کلاهبرداری های مالی نیز، شامل جرایم اقتصادی می شوند. این جرایم در بخش های اقتصادی کشور و افراد صاحب منصب، نمود بیشتری پیدا می کند.

موارد دیگر جرایم اقتصادی شامل این موارد می شوند:

  • دستکاری بازار اوراق بهادار

  • پولشویی

  • رانت

  • قاچاق کالا و ارز

جرایم اقتصادی

 

مجازات های جرایم اقتصادی

 

مجازات های مختلفی برای اخلالگران نظام اقتصادی کشور در نظر گرفته شده است. اگر این جرایم بصورت عمده انجام شوند شامل 5 الی 20 سال حبس و ضبط اموال، به علاوه 20 الی 74 ضربه شلاق در دید عموم خواهند بود. در صورت جزئی بودن این جرایم، حبس 2 الی 5 ساله و ضبط اموال غیر قانونی، در انتظار فرد مرتکب جرم خواهد بود.

 

 جرایم علیه امول چیست؟

 

یکی از زیر شاخه های جرایم علیه اشخاص، جرایم علیه اموال محسوب می شود. این جرایم به دلیل رساند ضررهای غیر مستقیم به اشخاص از طریق اموال متعلق به آنها، در این بخش قرار می گیرند.

این جرایم شامل مواردی می شوند که باعث صدمه زدن به رابطه میان اشخاص و اموال می شوند. در این جرایم، مهم ترین موضوع حق مالی است و حقوق دیگر در رتبه های بعدی قرار می گیرند.

 

انواع جرایم علیه اموال

 

در این بخش به مهم ترین نوع جرایم علیه اموال یعنی کلاهبرداری می پردازیم. برخلاف جرایم اقتصادی این جرم، انواع زیادی ندارد و اکثر فساد ها در این بخش شامل کلاهبرداری می باشند.

  • کلاهبرداری

    همانطور که که گفته شد مهم ترین جرایم علیه اموال و مالکیت، کلاهبرداری نام دارد. این موضوع شامل به سرقت بردن اموال افراد دیگر توسط انواع حیله ها می باشد.
    با پیشرفت تکنولوژی و افزایش راه های مدرن کلاهبرداری، ارتکاب این جرایم افزایش زیادی در جامعه پیدا کرده است. کلاهبرداری های یارانه ای ،سوء استفاده از کارت های اعتباری و انواع تقلب های شرکت های بیمه و بانک ها، شامل این جرایم می شوند.
    به دلیل هوش و ذکاوت بالای این افراد در انجام روش های کلاهبرداری، مجرمین این بخش به مجرمین یقه سفید شهرت یافته اند.

انواع دیگر جرایم علیه امـوال شامل موارد زیر می شوند:

  • سرقت

  • تخریب

  • تصرف عدوانی

  • خیانت در امانت

جرایم اقتصادی

 

مجازات های جرایم مالی

 

مجازات کلی جرم های علیه اموال را می توان مطابق ماده یک قانون تشدید مجازات اختلاس، اینگونه بیان کرد: افرادی که مرتکب کلاهبرداری شوند، به 1 تا 7 سال حبس و پرداخت جزای نقدی، معادل مالی که کلاهبرداری کرده اند محکوم می شوند.

 

تفاوت جرایم اقتصادی و جرایم علیه اموال

 

تا اینجا با این دو نوع فعالیت های غیر قانونی، انواع آنها و مجازات هایی که توسط حکومت برای آنها در نظر گرفته می شود آشنا شدید؛ بنابراین تشخیص تفاوت یا حتی شباهت های میان این دو کار سختی نخواهد بود.

اما به طور کلی تفاوت میان این دو نوع جرایم را میتوان در سه بخش خلاصه کرد:

  1. در جرایم اقتصـادی هنگام ارتکاب جرم، کل اقتصاد کشور و به عبارتی کل افراد جامعه دچار ضرر می شوند؛ در صورتی که در جرایم علیه امـوال، ممکن است تنها فرد یا نهایتا اشخاصی دچار ضرر های مالی شوند بنابراین وسعت جرایم اقتصـادی به مراتب بیشتر از جرم های علیه اموال و کلاهبرداری است.
  2. هنگام ارتکاب جرایم علیه امـوال، امکان دریافت رضایت از شخص متضرر وجود دارد اما در جرایم اقتصـادی، امکان هیچ گونه گذشت و بخشش نیست.
  3. تعقیب و محاکمه متهمین جرائم علیه اموال، بصورت خصوصی اتفاق می افتد اما در جرم های اقتصادی، شاکی خصوصی نبوده و خود دادستانی، مستقیما مسئول تعقیب و اعلام جرم، عیله متهم را دارد.

 

 

جمع بندی

 

ارتکاب جرایم اقتصادی و جرایم علیه اموال، در جامعه ما روند رو به رشدی پیدا کرده است. بازرسی های دقیق دولتی و انجام موارد قانونی هنگام عقد قرارداد های مختلف میان مردم، راه هایی برای کاهش وقوع این جرائم هستند. در این مقاله به بررسی دقیق هریک از این جرایم پرداختیم و تفاوت میان آنها بررسی نمودیم.

در صورتی که قصد خرید و استفاده از یک نرم افزار حسابداری حرفه ای را دارید، می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

حاشیه سود چیست؟

نحوه گرفتن جواز کسب

انواع مرخصی در قانون کار

شخصیت خریدار یا پرسونا چیست؟

بررسی تامین مالی شرکت ‌ها و بانک ‌ها

تحلیل گر مالی کیست و چه وظایفی دارد؟

هوش تجاری چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تفاوت های میان طوفان فکری معکوس و طوفان فکری چرخشی

نقشه ذهنی (Mind Map) چیست و چه تاثیری در کسب و کار دارد؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.