حسابداری پروژه چیست و چگونه انجام می شود؟

حسابداری پروژه چیست و چگونه انجام می شود؟
حسابداری پروژه چیست و چگونه انجام می شود؟
حسابداری پروژه
فهرست مطالب

یکی از روش های پردرآمد در سال های اخیر که رشد زیادی در کشور ما پیدا کرده است، کارهای پروژه ای و پیمانکاری است. حسابداری پروژه نیز به همین دلیل بوجود آمده است. حسابداری پروژه ای یکی از زیرشاخه های رشته حسابداری است و کاربرد های زیادی در پروژه ها و کارهای پیمانکاری دارد.

در این مقاله قصد داریم در مورد حسابداری پروژه ای یا پیمانکاری صحبت کنیم. اگر علاقه مند به این موضوع هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

حسابداری پروژه چیست؟

 

حسابداری پروژه یکی از روش های حسابداری است که منافع مالی و هزینه های یک پروژه را بررسی و ثبت می کند. این نوع حسابداری باعث می شود صاحبان پروژه، هزینه ها و پیامد های ناشی از تکمیل برخی از پروژه ها را متوجه شوند و در صورت سودآوری، اقدام به تکمیل آن کنند. به طور کلی حسابداری پروژه‌ای کاربرد زیادی در تعیین سودآوری مالی و هزینه ها، زمان، مواد اولیه و تجهیزات ویژه هر فعالیت پروژه ای را دارد.

حسابداری پروژه

 

این نوع حسابداری می تواند با ارائه چشم انداز دقیقی از وضعیت مالی و پیشرفت پروژه، یک ابزار قدرتمند برای مدیریت کاربردی هر پروژه ای باشد.

 

ارکان اصلی پروژه و عملیات های پیمانکاری

 

برای شناخت دقیق تر حسابداری مبتنی بر پروژه، نیاز است تا به سه رکن اصلی در عملیات های پیمانکاری آشنا شویم. این موارد شامل:

 

کارفرما

 

کارفرما شخصی است که مدیریت هر پروژه ای را بر عهده پیمانکار می گذارد. کارفرما به طور معمول از مشاوران متخصص برای نظارت و اجرای دقیق روی پروژه و انتخاب پیمانکار، کمک می گیرد.

 

پیمانکار

 

پیمانکار شخصی است که انجام عملیات ها و پروژه ها را بر عهده می گیرد و مسئول است در زمان تعیین شده، عملیات ها را مطابق قرارداد تحویل دهد. در پروژه های بزرگ و خاص، چندین پیمانکار با تخصص های مختلف با یکدیگر همکاری می کنند تا پیشرفت پروژه زودتر انجام شود.

 

قرارداد

 

اصلی ترین بخش پروژه، قرارداد است که میان پیمانکار و کارفرما نوشته می شود. در قراردادها معمولا اصلی ترین نکاتی که باید هنگام انجام و تحویل پروژه لحاظ شود، نوشته می شود.

 

کاربردهای حسابداری پروژه ای

 

حسابداری مبتنی بر پروژه برای انجام عملیات ها و پروژه های داخلی و خارج از سازمان انجام می گیرد. کابردهای این نوع حسابداری در شرایط مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که در این بخش به آنها می پردازیم.

  • پروژه هایی که میان شرکت شما و مشتریان به ثبت می رسد و باید تا زمان مشخصی آنها را تکمیل کنید. موارد مختلفی مانند ساخت و تحویل یک نرم افزار به مشتری و در ابعاد بزرگتر، پروژه های بازسازی و ساخت خانه مواردی هستند که نیاز به حسابداری پروژه دارند.
  • هنگام تولید یک محصول جدید.
  • حسابداری پروژه به منظور برنامه ریزی برای ارائه یک سرویس جدید بسیار کاربرد دارد.
  •  انجام تجزیه و تحلیل های تطبیقی میان پروژه ها
  • تعیین میزان سرمایه گذاری لازم روی هر پروژه
  • کاربرد زیاد در مشاغل ساختمانی و شرکت های مهندسی

حسابداری پروژه

 

مزایای استفاده از حسابداری پروژه

 

فرض کنید هنگام انجام یک پروژه، چندین پروژه دیگر نیز به گردش در آیند. به احتمال زیاد مدیریت صحیح این پروژه ها نیاز به ابزاری دقیق دارد و در صورت نبود این ابزار، انجام فعالیت ها ممکن است به تاخیر بیوفتد یا متوقف شود. حسابداری پروژه در این مواقع می تواند کمک زیادی به مدیریت و اجرای روند صحیح پروژه ها کند.

در این بخش مزایایی که حسابداری مبتنی بر پروژه در اختیار کارفرما و پیمانکار می گذارد را نام میبریم:

  • ارائه بینشی قوی به مدیران هر پروژه در مورد تعداد کارفرما مورد نیاز و میزان سود آوری پروژه ها
  • تعیین بودجه منطقی برای اجرای هر پروژه
  • بهبود مدیریت منابع و کاهش هزینه ها
  • تعیین زمان درست برای اجرای عملیات های پیمانکاری
  • بهبود مدیریت مالی کسب و کار
  • تصمیم گیری صحیح در مورد انجام یا عدم انجام پروژه
  • کنترل استراتژی کسب و کار

 

اصول حسابداری پروژه

 

با توجه به مزایا و کاربردهای حسابداری مبتنی بر پروژه، اگر قصد دارید از این نوع حسابداری در عملیات های پیمانکاری خود استفاده کنید، باید اصولی را رعایت کنید. در این بخش اصل های کلی که باید در حسابداری پروژه رعایت کنید را نام می بریم.

 

استفاده از حسابداری پروژه به صورت جداگانه

 

سعی کنید سیستم حسابداری پروژه را از دیگر انواع حسابداری های بکارگرفته شده جدا نمایید. جزئیات بیشتری در این نوع حسابداری دخیل هستند و نمی توان آن را با فرایندهای حسابداری معمولی یکی در نظر گرفت.

 

پیش بینی بودجه

 

پیش بینی بودجه باید قبل از انجام پروژه تکمیل شود. سعی کنید برای استفاده موثر تر از حسابداری پروژه‎‌ای بودجه بندی را قبل از شروع هر عملیاتی انجام دهید. این عمل به شما یک نقطه شروع مناسب ارائه می دهد که می تواند مبنایی برای اندازه گیری پیشرفت و تعیین موفقیت یا شکست پروژه باشد.

 

گزارش گیری های مکرر

 

هدف از حسابداری پروژه، تعیین سود آوری و پیشرفت یک عملیات پیمانکاری است به همین دلیل اجرای مکرر گزارشات مالی برای نظارت بر وضعیت و اجرای روند پروژه الزامی است.

 

جمع بندی

 

برای اکثر کسب و کار های کوچک یا متوسط، هیچ حسابدار پروژه ای به صورت اختصاصی فعالیت نمی کند و مدیریت حسابداری عملیات های پیمانکاری بر عهده خود مدیران پروژه است. با این وجود حسابداری پروژه در عملیات های بزرگ و وسیع، اهمیت و کاربرد های زیادی دارد.

اجرای این عملیات ها بصورت دستی غیرممکن است و استفاده از یک نرم افزار حسابداری برای ثبت و بررسی دقیق فعالیت های ضروری است. به همین منظور پیشنهاد می کنیم با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.