آشنایی با حسابرسی و انواع آن

آشنایی با حسابرسی و انواع آن
آشنایی با حسابرسی و انواع آن
حسابرسی
فهرست مطالب

یکی از موارد ضروری که در ایجاد اقتصاد سالم در تمام بخش های دولتی و خصوصی نقش مهمی دارد، حسابرسی است. اما معنی دقیق حسابرسی چیست و چه کاربردی دارد؟ تفاوت آن با حسابداری چیست؟

حسابرسـی را می توان نهاد بالاتر حسابداری دانست. به این صورت که تمام فرآیندهایی که در بخش حسابداری انجام می شود، باید توسط بخش حسابرسـی تایید شود. ارزیابی و صحت سنجی تمام امور مالی، توسط این بخش انجام می شود. در این مقاله قصد داریم به صورت جزئی تر به حسابرسـی بپردازیم و انواع آن را بررسی کنیم. اگر شما نیز علاقه مند به این موضوع هستید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

 

حسابرسی چیست؟

 

حسابرسـی را می توان بازرسی دقیق تمام اسناد و مدارک حسابداری نامید. این بازرسی به منظور کشف تقلب یا جلوگیری از تقلب در حسابداری است. این بازرسی و قضاوت صحیح بودن یا نبودن امور ثبت شده مالی، توسط یک فرد مستقل صورت می گیرد که حسابرس نام دارد. بنابراین اولین تفاوت حسابرس و حسابدار را متوجه شدیم. حسابرسان باید با دانش علمی در مورد سیستم های حسابداری و مالی، توانایی بالایی در بازرسی اسناد و نگاه موشکافانه به آنها را داشته باشند.

حسابرسی

 

تفاوت حسابرسی با حسابداری

 

تفاوت های حسابرسـی و حسابداری موارد زیادی است. در کسب و کارهای کوچک یک شخص هر دو مسئولیت را برعهده می گیرد اما در سازمان ها یا شرکت های بزرگ، نیاز است تا هر فرآیند بصورت جداگانه توسط اشخاصی خاص مورد بررسی قرار بگیرد. در این بخش چند نمونه از تفاوت های حسابداری و حسابرسـی را بیان می کنیم:

  • هدف از امر حسابداری تنظیم اسناد مالی و ثبت آن هاست در صورتی که در حسابرسی، صحت و درستی این اسناد ثبت شده توسط استاندارهای حسابرسی مورد بررسی قرار می گیرد.
  • ثبت اسناد و گزارشات مالی در حسابداری، بصورت دوره های زمانی مختلف که توسط مدیر شرکت تعیین می شود صورت می گیرد در حالی که در امر حسابرسی، به طور معمول در پایان هر سال بازرسی اسناد صورت می گیرد.
  • حسابرسی مسئولیت بیشری را برعهده دارد و  فرد حسابرس باید علاوه بر حسابرسـی، به علم حسابداری نیز مسلط باشد در صورتی که حسابدار، نیازی به دانش خاصی از حسابرسـی ندارد.
  • تعریف کلی حسابداری به معنای تنظیم اسناد مالی است اما این تعریف برای حسابرسـی، تحلیل اسناد مالی، نامیده می شود.
  • در حسابرسی پس از کشف تقلب، فرآیندی برای تصحیح آنها انجام نمی شود اما در حسابداری، تقلبات و اشتباهات صورت گرفته باید بلافاصله رفع شود.
  • استخدام حسابدار در یک شرکت الزامی است اما استخدام حسابرس برای شرکت ها الزامی نخواهد بود.

 

انواع حسابرسی

 

حسابرسی مخصوصا در سازمان ها، شامل فرآیند های پیچیده و بزرگی می شود. این وظایف توسط تعدادی حسابرس که هرکدام مسئول انجام برخی فرآیند ها هستند انجام می شود. در این بخش به انواع مختلف حسابرسی می پردازیم:

حسابرسی

 

حسابرسی داخلی

 

نوعی از حسابرسـی که به آن ممیزی نیز گفته می شود، حسابرسی داخلی است. این فرآیند با هدف ارائه تصویری دقیق از سلامت مالی و اقتصادی سازمان، به صاحبان و ذینفعان شرکت انجام می شود. وظایفی که در این حسابرسـی باید انجام شود شامل موارد زیر است:

  • انجام برخی امور حسابداری برای ثبت و گزاش گیری های مالی
  • بررسی و تطبیق روندهای مالی با قوانین شرکت
  • بررسی کارآمدی روندهای فعلی اجرایی شرکت و میزان سوددهی آن ها
  • اعلام اشتباهات و مشکلات پیش بینی شده یا در حال اجرا

 

حسابرسی خارجی

 

حسابرسـی خارجی را می توان مکمل حسابرسـی داخلی نامید. طی این فرآیند، اطمینان از تطبیق سوابق و گزارشات مالی شرکت حاصل می شود؛ به همین دلیل این کار توسط یک حسابرس بی طرف انجام می شود. این حسابرس خارج از سازمان یا شرکت فعالیت های خود را انجام می دهد و مسئول بررسی امور حسابرس داخلی است.

 

حسابرسـی مالی

 

حسابرس مالی تنها روی وضعیت مالی شرکت تمرکز دارد و فعالیت های آن در این زمینه خلاصه می شود. فرآیندهایی که در این نوع حسابرسـی انجام می شود شامل مواردی مانند تایید میزان هزینه ها، درآمد ها و سرمایه گذاری هاست.

حسابرس مالی نقش زیادی در آینده مالی شرکت دارد بصورتی که با بررسی دقیق گزارشات و اسناد، راه های اصولی و بهتری می تواند برای پیشرفت شرکت در نظر گرفته شود.

 

حسابرسی عملیاتی

 

این فرآیند با هدف بررسی و ارزیابی سیاست های کلی شامل رویه ها، اهداف، فلسفه و فرهنگ حاکم بر شرکت انجام می شود. حسابرسان این بخش در خود سازمان یا شرکت فعالیت های لازم را انجام می دهند و با بررسی زمینه های مربوط، توصیه ها و راه حل هایی برای بهبود روند کلی شرکت و اجرای صحیح سیاست های سازمان پیشنهاد می کنند.

 

حسابرسی قانونی

 

از تخصصی ترین انواع حسابرسـی، حسابرسـی قانونی است. این حسابرسان همانند حسابرسان خارجی، مسئول بررسی مراحل قانونی مالی در شرکت ها یا سازمان ها هستند. گزارشات حسابرسان این بخش به عنوان مدرک و شاهد برای دادخواست های قانونی ارائه می شود. اهداف اصلی این نوع حسابرسـی شامل موارد زیر می شود.

  • بررسی و تشخصیص تقلب های صورت گرفته
  • تعیین دوره کلاهبرداری
  • بررسی و ارائه نحوه انجام فعالیت های غیرقانونی مالی
  • بررسی میزان ضرر وارد شده از تقلب ها
  • جمع آوری مدارک و شواهد لازم

حسابرسان قانونی با توجه به مسئولیت های تخصصی و مهم، باید دانش بالایی در زمینه هایی مانند حسابداری، جرم شناسی، حقوق، حسابرسی تحقیق، علوم کامپیوتر، یادگیری ماشین و موارد دیگر داشته باشند.

 

حسابرسی رعایتی

 

حسابرسان این بخش مسئول بررسی رویه های قانونی شرکت هستند. فرآیند های این حسابرسـی شامل بررسی میزان رعایت احکام و مقررات دولتی، هم چنین بررسی رعاین اصول و ضوابط شرکت یا سازمان است.

حسابرسی

 

جمع بندی

 

حسابرسی فرآیند مهمی است که به بررسی صحت و درستی گزارشات مالی ثبت شده می پردازد. حسابرسی انواع مختلفی دارد که هرکدام توسط یک یا چند حسابرس مورد بررسی قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختیم. در صورتی که نیاز به مطالعه بیشتر دارید میتوانید مقاله های “استاندارهای حسابرسی میدانی“، “حسابرسی عملکرد” و “حسابرسی بر مبنای خطر” را مطالعه نمایید.

هم چنین می توانید با دانلود دموی رایگان نرم افزار حسابداری معین، به مدت یک ماه تمامی امکانات نرم افزار و عملکرد پشتیبانی را به صورت کاملا رایگان مورد ارزیابی قرار دهید و در صورت رضایت اقدام به پرداخت و خرید نرم افزار حسابداری مورد نظر خود کنید و از یک سال پشتیبانی رایگان نیز بهره مند شوید.

اگر نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با همکاران پشتیبانی نرم افزار حسابداری معین در ارتباط باشید.

 

مقالات مرتبط

 

پیشنهاد میکنیم مقالات مرتبط به این مقاله را هم مطالعه کنید.

 

تفاوت حسابداری و حسابرسی

نقش موسسه عالی حسابرسی در بحران های مالی

آشنایی با سازمان رسمی حسابرسی

حسابرسی عملیاتی چیست؟

استانداردهای حسابرسی میدانی چیست؟

استاندارد های حسابرسی

حسابرسی عملکرد چیست ؟

حسابرسی بر مبنای خطر چیست؟

مهمترین اصول و قواعد حسابرسی

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
برای دیدن محصولات که دنبال آن هستید تایپ کنید.